Близько 10 % українських готелів можуть виставити на продаж.

Така доля спіткає готелі, які отримали пільги на сплату податку на прибуток на десять років перед чемпіонатом Європи з футболу 2012 р., стверджує виконавчий директор Асоціації зіркових готелів Дмитро Прохоров.

«Їхнє фінансове становище може різко погіршитися», - наполягає керівний партнер інвестиційно-банківської компанії Standart NV Investment Banking Карен Чифталарян. З 3 серпня пільги були скасовані Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», йдеться у письмовій відповіді прес-служби Державної фіскальної служби на запит «Капіталу».

Пільги для готелів були передбачені ще положеннями Податкового кодексу, ухваленого наприкінці 2010 року. Згідно з документом з 1 січня 2011 р. від податку на прибуток на 10 років звільнялися три-, чотири- і п'ятизіркові готелі, 75 % прибутку яких надходить від здавання номерів. Але під цю норму підпадали одиничні об'єкти, оскільки готелі заробляли більше 25 % на надання супутніх послуг: на ресторанах, спа-послугах, конференц-залах та ін. Безпосередньо перед футбольним чемпіонатом парламент зменшив відсоток прибутку від здавання номерів - як умова для отримання пільг - з 75 % до 50 %. Преференції стосувалися тільки тих об'єктів, які були введені в експлуатацію до 1 вересня 2012 року.

Податок на прибуток готелів становить 25 % і виплачується раз на квартал, розповідає віце-президент з готельного бізнесу компанії VS Energy («Прем'єр Палас», «Ореанда», «Харків Палас Готель», «Прага Палас Готель» тощо) Олег Болотов.

Незважаючи на привабливу пропозицію про звільнення від податку на прибуток, багато готельєрів цими пільгами не скористалися, тому що не змогли виконати висунуті вимоги. Наприклад, готелі повинні були отримати категорію, а керівні компанії - спрямовувати отримані від своєї діяльності доходи на розвиток готелю.

«Відповідати всім вимогам було вкрай важко, тому не більше 10 % готелів оформили ці пільги», - каже Прохоров.

За даними Держтуризмкурорту, у 2012 р. в Україні було відкрито 153 нові готелі, а загальна кількість об'єктів доросла до 1551 об'єкта. Наприклад, за інформацією консалтингової компанії Knight Frank, лише в Києві за дев'ять місяців 2012 р. було введено в експлуатацію 19 нових об'єктів: Fairmont Grand Hotel, Radisson Blu Hotel, Podil, Holiday Inn Kiev, Ramada Encore Kiev та ін.

Податкову пільгу скасували, оскільки, як показує аналіз, вона є неефективною і не створює сприятливих умов для розвитку готелів, повідомили «Капіталу» в прес-службі ДФС.

Як вважають у відомстві, наявність такої пільги призводить до зменшення надходжень у бюджет і появи схем ухилення від оподаткування.

Зараз на готельному ринку спостерігається найскладніша ситуація за останні десять років. За інформацією керівника департаменту готельного бізнесу компанії JLL Девіда Дженкінса, за підсумками першої половини року заповнюваність київських готелів становила 28 %, тоді як за аналогічний період 2013 р. - 50 %. Готелі змушені надавати знижки - навіть вперше зателефонувавши у готель, клієнт може отримати 10-відсотковий дисконт, додає Прохоров. «Традиційного осіннього підвищення попиту цього року не спостерігається, тому готелі змушені будуть і надалі оптимізувати свій бізнес, закриваючи поверхи та скорочуючи персонал», - пояснює експерт.

Готельєри опинилися у важкому становищі. Тому, скасувавши пільги, держава не отримає від них очікуваних надходжень. Заступник гендиректора російської компанії «Готель Девелопмент» (володіє готелем Radisson Blu Hotel Kiev Podol) Олексій Нефедов пояснив, що через складну ситуацію на ринку готель не отримує прибутку. «Тому ми не зможемо платити багато», - резюмує він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32