Оновлена ​​Конституція передбачатиме відсторонення Верховної Ради від призначення суддів.

«Одним із ключових питань має стати посилення гарантій незалежності суддів. У зв'язку з цим необхідно усунути політичні структури з процедури призначення та звільнення суддів. З цією метою пропонується виключити з Конституції України положення про обрання суддів безстроково Верховною Радою України, таким чином враховуючи рекомендації Венеціанської Комісії про необхідність усунення парламенту як політичного органу від процедури призначення та обрання суддів», - йдеться у проекті Концепції внесення змін до Основного Закону (далі - Концепція), текст якого має «Інтерфакс-Україна».

Передбачається, що цей проект буде винесений на розгляд Асамблеї у п'ятницю.

Згідно з документом, «повноваження з призначення суддів на посади та звільнення їх з посад, а також переведення суддів повинні здійснюватися на підставі та відповідно до подання Вищої ради юстиції (ВРЮ) Президентом України».

Асамблея вважає, що, враховуючи неодноразові зауваження Венеціанської комісії, слід відмовитися від процедури першого призначення суддів на посади на п'ять років. У зв'язку з цим необхідно підвищити вимоги до осіб, які претендують на зайняття посади судді, підвищити мінімальний вік (з 25 до 30 років), а також мінімальний стаж у галузі права (з 3 до 5 років). Такі зміни будуть служити поліпшенню якості суддівського корпусу, оскільки особа буде мати більший як професійний, так і життєвий досвід. Пропонується також збільшити граничний вік перебування судді на посаді до 70 років.

Пропонується встановити, що голови судів та їхні заступники, крім Верховного Суду, повинні призначатися ВРЮ за пропозицією зборів суддів відповідного суду. Щодо голови Верховного Суду слід зберегти існуючу процедуру обрання.

Ключовим органом, який вирішуватиме питання про звільнення судді з посади, а також притягнення його до дисциплінарної відповідальності, має стати ВРЮ.

Пропонується врахувати рекомендацію Венеціанської комісії про необхідність зміни існуючого порядку зняття недоторканності суддів і передачі повноважень щодо позбавлення суддівського імунітету від Верховної Ради до Вищої ради юстиції

Проектом передбачається визначити статус ВРЮ як незалежного органу, який забезпечує організацію та діяльність судів, захист незалежності суддів, функціонування на постійній основі і закріпити за цим органом всі повноваження щодо судової влади.

До складу ВРЮ входитимуть п'ятнадцять членів, із яких дев'ять членів призначатимуть з'їзд суддів України, по два - Національна академія правових наук і з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, а також з'їзд адвокатів України. Члени ВРЮ призначаються на п'ять років.

Таким чином, пропонується відмовитися від включення до складу ВРЮ представників прокуратури, у тому числі Генерального прокурора, виключивши з повноважень Ради скарги на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурорів, а також прийняття рішення стосовно порушення прокурорами вимог щодо несумісності. За особами, які раніше входили до ВРЮ за посадою (генеральний прокурор, голова Верховного Суду, міністр юстиції України) пропонується закріпити право брати участь у засіданнях ВРЮ з правом дорадчого голосу.

Також пропонується ввести інститут мирових суддів і передбачити можливість встановлення альтернативних процедур врегулювання суперечок.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович підписав указ «Про Конституційну асамблею» 17 травня 2012 року. Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при Президентові України.

Голова Конституційної асамблеї, перший Президент України Леонід Кравчук повідомив, що асамблея планує в березні оприлюднити концепцію внесення змін до Основного Закону.

Пізніше презентація нового проекту Конституції України була перенесена на травень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

402