Експерти вважають, що підвищення курсу гривні, яке спостерігається з середини листопада, відбувається внаслідок заходів, що застосовуються Національним банком України. Причинами ж коливань курсу гривні, що спостерігається протягом вересня-жовтня, вони називають дії спекулянтів.

«Ключовим стало введення нових правил продажу валютної виручки експортерів. А на готівковому ринку - перспектива введення податку на продаж валюти», - упевнений екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.

З ним згоден директор відділу аналітичних досліджень компанії «Concorde Capital» Олександр Паращій.

«Перш за все, свою роль відіграла зміна правил продажу валюти експортерами - це захід швидкої дії, і воно спрацювало. Що стосується готівкового ринку, то з одного боку зіграв роль сезонний чинник, коли перед святами зазвичай попит на валюту знижується, а з іншого - інформація про впровадження збору з продажу валюти. Останнє в першу чергу відбилося на спекулянтів».

Нагадаємо, постановою №475 Нацбанк вирішив ввести обов'язковий продаж валютної виручки експортерів та скоротив термін повернення виручки з 180 до 90 днів.

Постановою регулятор встановив вимогу обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

Розмір надходжень, який підлягає обов'язковому продажу, встановлено Постановою №479. Він становить 50% від обсягу валютної виручки експортерів.

Згідно з постановою, суб'єкт міжбанківського ринку повинен здійснювати продаж валютної виручки в розмірі, визначеному Нацбанком, без доручення клієнта не пізніше, ніж на наступний робочий день після зарахування надходжень. Постанова набула чинності 18 листопада 2012 року.

Колишній радник Голови НБУ Віктор Лисицький звертає увагу на те, що на зміцнення курсу гривні вплинув сезонний чинник.

«Це, насамперед, звичайні коливання курсу. Якщо спостерігати курс протягом довгого періоду часу, то видно, що іноді він трохи більше, іноді - трохи менше. Це обумовлено в першу чергу діяльністю спекулянтів. Справжнє зниження попиту на готівкову валюту обумовлено сезонними факторами», - вважає Лисицький.

У свою чергу, генеральний директор аналітичного центру «Бюро економічних і соціальних технологій» Валерій Гладкий наводить такі причини ревальвації національної валюти: «В кінці року закриваються договору, підприємства виплачують податки, заробітну плату - і їм потрібна гривня. Зниження попиту на готівковому ринку пов'язане з тим, що очікується введення податку на продаж валюти».

Аналітики сходяться на думці, що ключову роль у посиленні курсу готівкової гривні зіграло очікування введення збору з продажу інвалюти. Нагадаємо, відповідний законопроект передбачає, що в перелік платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування пропонується додати фізичні особи, які здійснюють операції з продажу іноземної валюти за готівкову гривню. Збір буде розраховуватися за офіційним курсом гривні до іноземних валют на день здійснення операції. Ставка збору становитиме 10%.

Нагадаємо, 25 грудня міжбанківський валютний ринок закрився зниженням курсу долара - торги щодо долара завершилися в діапазоні 7,994-8,01 грн/дол Це мінімальне значення курсу долара з кінця лютого 2012 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319