Національний банк України впевнений у тому, що у 2011 році інфляція не досягне 10% і бачить чіткі перспективи подальшого зміцнення гривні. Про це в своєму виступі заявив глава НБУ Сергій Арбузов, повідомили ForUm'y в прес-службі Нацбанку.

За словами голови НБУ, вже сьогодні економічна ситуація в країні дозволяє з високою часткою ймовірності говорити про те, що за результатами 2011 року інфляція буде утримана в межах однозначного числа.

Арбузов зазначив, що в Україні другий місяць поспіль спостерігається істотне зниження загального рівня споживчих цін в Україні: у липні цього року Державною службою статистики зафіксовано зменшення індексу споживчих цін у розмірі 1,3%, а у серпні - ще 0,4%.

«Отже, інфляція в річному вимірі скоротилася до однозначного числа, а саме
до 8,9%. Нагадаю, що максимум інфляції в поточному році був у червні, коли в
річному вимірі вона склала 11,9. Безумовно, зниження рівня споживчих цін у певній мірі обумовлено і сезонним фактором врожаю.
Разом з тим, наші розрахунки показують, що найбільшому здешевленню продуктів
харчування сприяли узгоджені дії Національного банку та Уряду України», - підкреслив глава НБУ у своєму виступі.

Дії Національного банку дозволили скоротити інфляцію попиту: було забезпечено зниження інфляційного тиску від надлишкової ліквідності, яка існувала в банківській системі. Як відомо, зайві гроші в економіці у підсумку призводять до подорожчання широкої номенклатури споживчих товарів

На поліпшення інфляційної ситуації працювала і стабільність курсу гривні. Саме він дає чіткі орієнтири ринку й бізнесу при встановленні ними цін і планування своєї цінової політики.

«Уряд, у свою чергу, стримував так звану структурну інфляцію, тобто ту, яка виникає за рахунок невиробничих витрат бізнесу і населення. Зокрема, поліпшення транспортної інфраструктури та стабілізація ситуації на ринку палива скоротили транспортні витрати товаровиробників. А будівництво нових сховищ та інших інфраструктурних об'єктів для зберігання врожаю знизили ціни на овочі та фрукти (які є важливою частиною загальної споживчої корзини кожного)», - зазначив Арбузов.

За оцінками Національного банку України, всі ці фактори говорять про те, що за результати 2011 року інфляція буде утримана в межах однозначного числа.

Як повідомлялося, раніше Сергій Арбузов у ​​ своєму інтерв'ю «Дзеркалу тижня» заявив про те, що «основні інфляційні процеси в країні відбулися протягом першого півріччя. З початком другого півріччя ситуація нормалізувалася, і вже у липні була зафіксована найбільша з 2003 року дефляція».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

625