В Україні не відбулося впровадження Третього енергетичного пакету. Про це кореспондентові Forum'у повідомив екс-начальник Управління зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України», незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«Впровадження Третього енергетичного пакету не відбулося, оскільки не ухвалені відповідні закони. Більше того, вони навіть не підготовлені. З цього приводу вже є гнівна реакція Енергетичного співтовариства. Вона оформлена відповідним листом на ім'я українського прем'єр-міністра. Крім того, постановою уряду ввели нову систему розрахунку транзитних тарифів, що ніяк не впливає на реальну ситуацію (умови транзиту прописані в міждержавному договорі 2009 р.), нічого зроблено не було», - сказав Землянський.

За його словами, це була єдина ініціатива, спрямована на реалізацію Третього енергетичного пакету.

«При цьому, рішення про монопольне становище НАК «Нафтогазу» (постанова Кабміну, якою найбільші промислові підприємства України зобов'язуються купувати газ тільки у «Нафтогазу». - Ред.) жодним чином не корелює з ліберальною моделлю, яка є в Третьому енергопакеті. У ньому передбачається рівний доступ до труби, до ринку всіх гравців, що мають ліцензію, тобто перебувають у правовому полі. А зараз можна закупити газ за кордоном, довезти до України, але в кожному разі доведеться продати його «Нафтогазу». Причому за тією ціною, яку встановить монополіст. Нічого спільного з Третім енергопакетом це не має. Заява уряду про його впровадження не відповідає реальній ситуації», - каже він.

Нагадаємо, що у звіті Кабміну про роботу за лютий-листопад 2014 року йдеться про впровадження Третього енергетичного пакету.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37