Виконати плани з наповнення доходної частини держбюджету - неможливо. Таку думку Forum'у висловив економіст Владислав Старинець, коментуючи держбюджет на 2015 рік і так званий бюджетний пакет законопроектів.

«У ніч на понеділок були зроблені деякі правильні кроки, але якось невпевнено. Наприклад, закони про трансфертне ціноутворення, збільшення ренти - це половинчасті рішення. А ось на простих людей кинули максимальне навантаження. Нас чекає тотальне затягування пасків. Це торкнеться всіх: і лікарів, і вчителів, і підприємців, і звичайних споживачів», - заявив він.

Старинець додав, що вирішити проблеми України тільки за рахунок простих громадян не вдасться. «Дефіцит бюджету буде збільшуватися. І лікування хвороби тотальним затягуванням пасків не відбудеться», - упевнений він.

«Безумовно, в дохідній частині держбюджету не буде зібрано декларовану зараз кількість коштів. У нас немає таких ресурсів. А деякі закони не зовсім будуть реалізовані, оскільки диявол криється в дрібницях», - сказав він. «Наприклад, щоб працював податок на нерухомість, потрібна повна інвентаризація, виписка рахунків і т. д.», - додав експерт.

Він також упевнений, що, крім збільшення дефіциту бюджету, нас очікує подальша девальвація національної валюти, емісія гривні, падіння рівня доходів населення, а борги України продовжать збільшуватися.

«Як би не хотілося заховати проблеми в красиву обгортку - це марно. Закладені показники досить віртуальні, і виконати їх буде неможливо. Вже сьогодні йдуть заяви, що держбюджет буде доопрацьований у лютому. Але я думаю, він буде ще неодноразово доопрацьовуватиметься в 2015 році», - додав експерт.

Також Старинець звернув увагу, що ринок уже відреагував на рішення ухвалені вночі: курс долара на міжбанку о 10:04 понеділка зріс на 30 копійок - до 19,00 грн/долар. «Це найяскравіший показник. Це пряма ілюстрація того, як не віртуальний або фантомний, а реальний сектор, бізнес, реагує на напівпопулістські рішення. Багато було розумних починань, але половинчасті рішення. Ясна річ, що ідеально все зробити неможливо. Але бізнес уже реагує. І це бачимо по міжбанку», - зазначив він.

Як раніше повідомляв ForUm, у ніч на понеділок, 29 грудня 2014 року, Верховна Рада України ухвалила закон «Про Державний бюджет України на 2015 рік» і так званий «Бюджетний пакет».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

76