Вчора, 5 листопада, Фонд державного майна України (ФДМУ) оголосив про продаж на біржі держпакетів по 25 % акцій трьох енергопостачальних компаній «Вінницяобленерго», «Чернівціобленерго» та «Закарпаттяобленерго», пише «Капітал», однак, на думку експертів, попиту на них може й не бути.

У державних засіках ще залишаються пакети від 25 % майже всіх обленерго, зазначає видання. Експерти вважають, що великих грошей від приватизації об'єктів енергетики чекати не варто - принаймні доти, поки тарифи для населення не зростуть.

ФДМУ запропонує 26 листопада на Українській міжбанківській валютній біржі пакет акцій «Закарпаттяобленерго» за стартовою ціною 67,1 млн грн, 27 листопада на Східноєвропейській фондовій біржі пакет акцій «Вінницяобленерго» за стартовою ціною 81,75 млн грн і 28 листопада на фондовій біржі ПФТС пакет акцій «Чернівціобленерго» за стартовою ціною 36,4 млн грн.

У виданні наголошують, що Фонд держмайна вже неодноразово відкладав продаж пакетів акцій обленерго та генеруючих компаній, які залишилися в держвласності, - переважно через несприятливу ситуацію на ринку, яка не дозволяла виручити за акції очікувані суми. Поточного року ФДМУ зробив тільки одну спробу приватизувати акції обленерго - в липні на фондовій біржі були виставлені 25 % акцій «Сумиобленерго» за стартовою ціною 162,76 млн грн, але покупців на нього не знайшлося.

Опитані «Капіталом» експерти солідарні в тому, що і зараз не найкращий час для продажу, і знайти покупців на ці обленерго буде непросто. «У цих компаній уже є власники контрольних пакетів, які ними вже керують. І для інвесторів немає ніякого стимулу купувати акції, що залишилися, які не дають нових важелів в управлінні обленерго», - зазначив старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

Нині 50 % акцій «Вінницяобленерго» належить компанії «Луганське енергетичне об'єднання», що підконтрольна Костянтину Григоришину, 50 % «Закарпаттяобленерго» - компанії «Енергетична Україна ТВ», а 67 % «Чернівціобленерго» - компанії VS Energy International N. V, зазначає «Капітал».

Торік український уряд планував ввести для обленерго нову систему формування тарифів на їхні послуги - так зване стимулююче тарифоутворення. Це обіцяло стати одним із факторів, що підвищують привабливість обленерго для інвесторів, оскільки енергопостачальні компанії у разі впровадження нової системи ставали більш незалежними у прийнятті фінансових рішень, а інвесторам було б цікаво вкладати гроші в компанії з гарантованою нормою повернення на вкладений капітал.

Однак після рішення уряду Миколи Азарова заморозити тарифи природних монополій від цієї ідеї відмовилися, підкреслює видання. Сьогодні експерти зазначають, що навіть повернення до стимулюючого тарифоутворення не підвищить інтерес покупців до обленерго. На думку Сакви, ця проблема може бути вирішена за рахунок підвищення до адекватного рівня тарифів на електроенергію для населення.

З ним згоден і керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій. «Основна проблема, яка гальмує всю енергетичну галузь, - низькі тарифи для населення. Якщо вирішать це питання, тоді багато проблем і генерації, і дистрибуції будуть вирішені. Якщо стимулююче тарифоутворення зараз запровадити, це буде лише напівзаходом», - сказав експерт.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, нині тариф для населення, яке споживає трохи менше третини всієї електроенергії в країні, становить 2,4 євроцента за кВт·год. У той же час в Європі ціни значно вищі - від 7,7 євроцента (Болгарія) до 19,5 євроцента (Ірландія). В Україні дешева електроенергія для населення забезпечується за рахунок перехресного субсидування, тобто підвищення тарифів для промисловості. Тільки на листопад цього року обсяг перехресного субсидування склав більше 3,5 млрд грн. У результаті тариф для промислових споживачів в Україні становить 8,2 євроцента за кВт·год., порівняно з 6,8-13,3 в європейських країнах.

У числі неприватизованих енергетичних активів залишається контрольний пакет акцій компанії «Центренерго». Коли він буде виставлений на продаж, у ФДМУ не повідомили - рішення про продаж кожного конкретного підприємства приймає безпосередньо Кабінет Міністрів. Експерти вважають, що реалізація «Центренерго» може стати прецедентом продажу теплової генеруючої компанії неукраїнському власникові. «Є надія залучити в тому числі й іноземних учасників до купівлі «Центренерго», оскільки нинішній український уряд орієнтований на Європу», - вважає Саква.

Разом із тим проблеми, що виникли із забезпеченням українським вугіллям, можуть суттєво ускладнити приватизацію цієї компанії або знизити її ціну, якщо продаж буде запланований найближчим часом. За словами Сакви, «Центренерго» споживає вугілля, яке в Україні видобувається у районах, що перебувають зараз під контролем сепаратистів. Одна з ТЕС компанії розташована поблизу району бойових дій. «Тому саме зараз компанію продати буде складно. Але якщо вдасться налагодити постачання вугілля, то приватизація має шанси на успіх», - вважає Саква. Так що іноземним інвесторам нині, та і в найближчому майбутньому, пропонувати цей актив безглуздо. «Досить сумнівною виглядає привабливість «Центренерго», коли не вирішено питання з окупованими територіями на Донбасі, з постачанням вугілля. Але для місцевих гравців, які знають, як ці проблеми вирішити, це, можливо, буде цікаво», - сказав керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом