За результатами голландського валютного аукціону 6 листопада Нацбанк встановив середньозважений курс гривні на рівні 13,9531 грн/$, повідомили фінансисти (вчора він становив 13,5219 грн/$). Курс відсікання був - 13,85 грн/$, пишуть «Вести».

«Не забувайте, що 13,9531 грн/$ - це середній курс, до якого дозволяється додавати при продажу клієнтам (людям і компаніям) ще 5%. Тобто клієнтський курс на четвер - 14,6507 грн/$. Це на 26 копійок вище від вчорашнього рівня. Так що міжбанк сьогодні знову зросте: відкривався на продажу на 30-35 копійок дешевше середи - на 14,0 грн/$ (купівлю ставили в середньому на 13,60-13,70 грн/$), а тепер, швидше за все, підніметься до 14,70 грн/$», - розповів начальник казначейства одного з великих банків.

Фінансисти допускають, що НБУ навмисне допускає підвищення середньозваженого курсу на аукціоні, хоча цілком міг його утримувати на вчорашньому рівні - 13,52 грн/$. Мета - знову схилити до українського валютного ринку експортерів, які в жовтні загрузли в схемних операціях і практично не заводили долар на наш міжбанк (працювали через офшори і свої дочірні структури за кордоном). Щоб виманити їх кошти на рахунки українських банків - під обов'язковий продаж валютної виручки, який зараз становить 75%.

«Основний приплив валюти очікується не від населення, а від експортерів. Нічого нового тут не придумаєш для стабілізації валютного ринку: тільки коли експортери почнуть продавати свою виручку, ситуація почне вирівнюватися. А суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, звичайно ж, чекають ринкову ціну за долар», - прокоментував ситуацію член правління ОТП Банку Володимир Мудрий.

Від населення очікують продажу невеликих сум валюти - по $100-200, і скільки-небудь значного припливу доларів в обмінники планують досягти лише за рахунок масовості невеликих продажів. «Навряд чи люди стануть зараз продавати доларові заощадження, вони тільки купили цю валюту. Так що зараз притримають. Більш великі валютні суми, можливо, стануть продавати ближче до новорічних свят для оплати урочистостей і подарунків», - резюмував Мудрий.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56