За нинішньої економічної та політичної ситуації в Україні не варто проводити приватизацію. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив екс-голова Фонду держмайна (ФДМ), народний депутат ВР п'ятого скликання Олександр Бондар.

«Економічна і політична ситуація не сприяють продажу об'єктів. І я б на місці уряду цього зараз не робив. Не буде покупців, не буде конкуренції. А головне - не переглянуто підходи до приватизації», - заявив він.

Він нагадав, що нинішні можновладці критикували попередню приватизацію, що проводилася під час президентства Віктора Януковича. «Але, жодного кроку не зроблено, щоб розібратися, що тоді сталося, які висновки треба зробити, які внести зміни в законодавство», - наголосив Бондар.

Екс-голова Фонду держмайна упевнений, що необхідно насамперед заборонити ФДМУ встановлювати кваліфікаційні умови. «Кваліфікаційні умови дають можливість Фонду визначати покупця наперед. Цю норму не прибрали. І навіть якщо новий глава ФДМ захоче сформувати прозорі умови конкурсу, йому не дадуть цього зробити. Адже за Президентом у нас стоїть одна група олігархів, за Кабміном - інша. Вони будуть тиснути, вимагати створити для них переваги», - пояснив він.

«Гаслом цього Майдану був «Укртелеком». Але, не переглянувши умови продажу цього об'єкта, не розібравшись з усім, проводити подальшу приватизацію немає сенсу - вона ні в кого не викликатиме довіри. Якщо замовчувати те, що було за Януковича і проводити нову хвилю приватизації, виникає питання: а чи не буде все це й далі тривати. Більш того, на ключові посади призначаються люди, готові виконати будь-які завдання, безвідмовні, вони не запропонують грамотні професійні підходи до продажу майна», - застеріг він.

На думку Бондаря, приватизація за нинішніх умов може перетворитися на черговий спектакль. «Перший конкурс закінчиться скандалом. Хочу подивитися, як з наявною законодавчою базою уряд буде продавати Одеський припортовий завод, якщо там однозначно будуть структури Фірташа, які стоять за президентом, і структури Коломойського, які стоять за Кабінетом Міністрів. Ось як забезпечити прозорі умови, якщо ці дві структури будуть вимагати і для себе переваги?», - зазначив екс-глава ФДМ.

«В уряду єдиний аргумент для проведення приватизації - потрібні гроші в бюджет, на відбудову Донбасу, фінансування Збройних сил. Пропоную Кабміну не продавати нові об'єкти, а розібратися з попередньої приватизацією. Зібрати олігархів, які придбали це майно за безцінь, і які, до речі, дуже тісно пов'язані з Донбасом, і пред'явивши їм аргументи, фактаж, як було щодо одного покупця, ціна не піднімалася вище від ставкової, - запропонувати доплатити. Або - змусити олігархів перереєструватися, з офшорних зон перевести гроші в Україну. Це було б набагато ефективніше і швидше, дало би більше грошей, ніж ця ефемерна приватизація. Приватизацію потрібно проводити на піку цін. Піку цін за сьогоднішніх умов, за такої політики уряду в економічній сфері не буде», - упевнений екс-голова ФДМ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169