Отримати третій транш від Міжнародного валютного фонду Україна може в січні. Таку думку висловив ForUm'у економіст Владислав Старинець, коментуючи заяви МВФ про те, що рішення про виділення траншу Україні буде прийнято на початку наступного року.

«Транш можна реально очікувати не раніше 15 грудня. Але, з огляду на Новий рік і все інше, це може затягнутися і до січня», - зазначив Старинець.

«Можна також очікувати безліч сюрпризів. Наприклад, Росія в січні може зажадати свої три мільярди за облігаціями. Це буде абсолютно неприємна несподіванка і для нас, і для МВФ. Тому січень буде для нашої країни дуже захопливим і драматичним», - уточнив економіст.

При цьому Старинець нагадав, що поки українські економічні досягнення не такі оптимістичні, як очікував Фонд.

«Поки сальдо нашого платіжного балансу становить мінус 5 мільярдів на вересень, відтік інвестицій складає близько 300 мільйонів доларів. Та ж ситуація по недобору податків - близько 90 мільйонів гривень», - пояснив експерт.

За словами Старинця, доля третього траншу від МВФ для України залежить від діяльності нового уряду.

«У МВФ чекають новий склад Кабінету міністрів, будуть моніторити всі ті показники, які ними будуть закладатися, в тому числі - чекають курс гривні 12,95, і скорочення дефіциту бюджету. І будуть перевіряти, як здійснюються їхні рекомендації, в тому числі - щодо реформ. І коли Кабмін прийде до позитивних результатів, то МВФ, можливо, виділить (третій транш. - Ред.)», - пояснив Старинець.

Експерт висловив думку, що в поточних обставинах Україні доводиться сподіватися на краще, але чекати гіршого.

Нагадаємо, офіційний представник Фонду Джеррі Райс 30 жовтня повідомив, що рішення Міжнародного валютного фонду про надання Україні чергового траншу в рамках програми stand-by можуть прийняти в 2015 році.

Як раніше повідомляв ForUm, 4 вересня Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі $1,39 мільярда.

29 серпня Рада директорів Фонду ухвалила рішення про виділення другого траншу в обсязі 1,39 млрд доларів. Крім того, МВФ задовольнив прохання Києва і об'єднав третій і четвертий транші з метою отримання їх Україною в поточному році.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45