Після оголошення офіційних результатів парламентських виборів, курс валют втратить стабільність і знову піде у «вільне плавання». Про це заявив екс-віце-прем'єр України Сергій Арбузов.

За його словами, на сьогодні курс валют не тільки не обґрунтований економічними показниками, але й штучно стримувався у зв'язку з проведенням передвиборних кампаній.

«Про те, що курс валют, встановлений Нацбанком, не відповідає реаліям української економіки, легко переконатися, проаналізувавши тіньовий ринок країни. Сьогодні курс долара США, установлений Нацбанком, знаходиться на рівні - 12,95 грн. Разом із тим, на тіньовому ринку за цей же долар люди готові віддати вже близько 14 грн. Як правило, великими гравцями на цьому ринку виступають все ті ж банки, які вимушено йдуть на це, намагаючись вижити в умовах нинішньої регуляторної політики Нацбанку. Тому, стежити за змінами й оцінювати реальний курс валют потрібно, на жаль, враховуючи попит та пропозиції саме на чорному валютному ринку», - сказав Арбузов, повідомляє «УНН» з посиланням на прес-службу політика.

Крім того, він назвав й інші чинники, які можуть найближчим часом вплинути на валютні коливання в країні.

«Невтішні економічні показники, які незабаром ляжуть у статистичні звіти за результатом року, суттєво вплинуть на валютний ринок. Зокрема, на сьогодні дефіцит українського бюджету вже перевищив прогнозований МВФ показник. А золотовалютні резерви за 9 місяців зменшилися більш ніж на 4 млрд доларів і становлять близько 16 млрд. Ці та багато інших, у тому числі й політичні, чинники можуть спровокувати чергове знецінення національної валюти», - зазначив Арбузов.

Він також не виключив, що у разі подальшої політизації головного регулятора країни - Нацбанку, вартість долара в Україні до кінця року може встановити новий антирекорд, перейшовши за позначку в 15 гривень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

78