Падіння економіки в Україні за підсумками року може скласти 8%. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Він наголосив, що вихід в України один - потрібно якось намагатися жити за коштами».

«Можна скільки завгодно зловтішатися з приводу Венесуели, Аргентини і Росії, у якої девальвує рубль і також є свої проблеми. Але це не змінює постановки завдання всередині України. Тобто ситуація тут вкрай складна й погана. Значна частина економічних показників вкрай негативна. Ми впадемо цього року як мінімум на 8%. А за гіршого розкладу можемо впасти на 10%», - прогнозує Устенко.

За його словами, падіння економіки не йде само собою.

«Воно йде, абсолютно очевидно, зі збільшенням рівня безробіття. Статистика, яку дав український Держкомстат - 1,6% рівень безробіття. У той же час, за методологією Міжнародної організації праці, рівень безробіття перебуває в межах від 8% до 9%. І не факт, що ця цифра буде зафіксована», - наголошує він, додаючи, що це дані за підсумками другого кварталу.

«І традиційно в третьому кварталі через сезонний характер (рівень - Ред.) безробіття за методологією Міжнародної організації праці виглядає трохи краще, ніж той, який будемо спостерігати в четвертому кварталі. Коли у вас падає економіка на 10%, абсолютно очевидно, що у вас збільшуватиметься рівень безробіття. І я б не виключив варіанту, що за методологією Міжнародної організації праці, рівень безробіття в Україні в середньому буде в межах близько 9%», - каже експерт.

Але проблема, за його словами, полягає в тому, що на південному сході України, навіть на тих територіях, де зараз не ведеться АТО, рівень безробіття може бути і вдвічі вищий.

«Більше того, проблему становить те, що глибина падіння економіки у тому регіоні буде катастрофічно високою. Вона явно не буде на рівні 8-10%. А як мінімум може вдвічі бути глибшою порівняно з тим, яка в середньому по країні», - підкреслює Устенко.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

19