На українському ринку праці зафіксовано сумний рекорд. За липень-вересень безробіття досягло 9,9% серед громадян працездатного віку і 9,5% серед осіб 15-70 років - це найвищий показник третього кварталу з початку XXI століття. В цілому по року рівень безробіття досяг 9,3% - такого високого показника не було, починаючи з 2004 року, пишуть «Вести».

Тенденція нинішнього року повністю суперечить звичайному сезонному коливанню безробіття. Показники третього кварталу зазвичай є найбільш сприятливими, що пов'язано з високою зайнятістю людей на зборі врожаю. Так, улипні-вересні 2013 року рівень безробіття серед українців працездатного віку становило 6,8%, тоді як в інші квартали року - 7,5-8,7%.

За даними статистичного відомства, станом на 1 жовтня 2014 року безробітними в Україні вважалися 1,78 млн осіб. При цьому загальний рівень трудових ресурсів (економічно активного населення) в країні Держстат оцінив на рівні 20,122 млн осіб, що становить лише 46,8% населення України (без Криму).

Іншими словами, сьогодні на 100 українців, які офіційно працюють, припадає 113 утриманців (дітей, незайнятих, пенсіонерів).

Традиційно рівень безробіття значно вищий серед працездатних чоловіків, ніж серед жінок - 10,8% проти 7,5%.

В першу чергу, втрата людьми робочих місць відбулася на Донбасі. За офіційними даними, в Луганській області не працюють 10,4% осіб віком 15-70 років, у Донецькій - 10,2%. Раніше на сході країни фіксувалася достатньо висока зайнятість, а тому ці регіони все ще не очолюють список найбільш проблемних на ринку праці. Найгірша ситуація в Житомирській, Чернігівській, Кіровоградській та Полтавській областях, де рівень безробіття коливається на рівні 10,5-10,9%.

За даними Держстату, за останній рік кількість безробітних на Донбасі підскочила на 81 тис. осіб. Однак це в рази менше, ніж кількість людей, які виїхали із зони АТО. Все це наводить на думку, що статистика вкрай неточна, і, ймовірно, показники ринку праці на сході України ще неодноразово будуть переглядатися.

Варто зауважити, що статистика зайнятості розраховується українським статвідомством на основі методології Міжнародної організації праці. Всі міжнародні порівняння щодо безробіття базуються на показниках для осіб віком 15-70 років.

Рівень безробіття в Україні поки що перебуває на середньоєвропейському рівні: у третьому кварталі безробіття у 28 країнах ЄС становило 10,1%. Найблагополучніша європейська країна - Норвегія (3,6%), а неблагополучні - Греція та Іспанія, де не має роботи кожен четвертий (25,9% і 24,2% відповідно).

Тут потрібно враховувати, що у показник трудових ресурсів не включаються учні та студенти, військовослужбовці та курсанти, які проживають у казармах, а також особи, котрі перебувають у місцях позбавлення волі, будинках-інтернатах і будинках перестарілих. Крім того, до складу економічно активного населення не включаються заробітчани, які протягом року не проживають постійно на цій території. Тобто українці, які працюють за кордоном, не тиснуть на внутрішній ринок праці, навпаки, вони підтримують вітчизняну економіку грошовими переказами з-за кордону.

Питома вага такого «економічно неактивного населення» в Україні дуже висока. У деяких регіонах (Чернівецька та Івано-Франківська) вона перевищує одну третю частину офіційно зареєстрованого населення. Також високий цей показник у Тернопільській (32,5%), Рівненській (31,9%), Волинській (31,8%), Хмельницькій (30,8%) та Львівській (30,6%) областях. Характерно, що за останній рік найбільший приріст «економічно неактивного населення» зафіксований саме на Донбасі, а також у Запорізькій та Хмельницькій областях.

Якщо навіть припустити, що лише один із трьох «економічно неактивних» працездатних громадян України не навчається і не працює, тоді вийде, що рівень безробіття в країні становить уже не близько 10%, а 22%.

При цьому в органах Державної служби зайнятості зареєстровані лише 465 тис. осіб як такі, що не мають роботи. Щодо населення працездатного віку цей показник становить лише 1,8%. Цей індикатор зазвичай і видається більшістю ЗМІ за офіційний рівень безробіття.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63