Сьогодні Верховна Рада провалила законодавче оформлення схеми з виділення Фонду гарантування вкладів фізосіб десяти мільярдів гривень, необхідних для виконання зобов'язань перед вкладниками.

Так, депутати схвалили тільки законопроект з поправками до державного бюджету, але не підтримали документ про вексельний обіг.

Глава Міністерства фінансів Олександр Шлапак уточнив, що «процедуру ліквідації зараз уже проходять 13 банків, для виплат вкладникам яких необхідно 10 мільярдів гривень, проте в цілому до кінця року потреба фонду в коштах оцінюється в 16 мільярдів гривень, з яких Нацбанк у рамках дозволених йому нормативів покриває лише 5 мільярдів гривень».

Він нагадав, що необхідні постанови уряду вже готові, і у разі ухвалення законів Фонд отримає від уряду облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) в обмін на векселі, а потім монетизує ці облігації в Національному банку, вкладники отримують від Фонду виключно гроші, пише «Кореспондент».

Втім, опоненти законопроектів зазначили, що ці документи, фактично, перекладають фінансування Фонду гарантування на платників податків, тоді як відповідальність повинні нести власники банків.

Нагадаємо, Фонд гарантування востаннє повідомляв про розмір коштів, які має в своєму розпорядженні, на початку серпня.

На той момент він акумулював 7,14 мільярдами гривень, а зобов'язання за виплатами вкладникам банків, в яких була введена тимчасова адміністрація, становили 0,45 мільярдів гривень.

Проте в наступні місяці кількість банків, в яких була введена тимчасова адміністрація, або які було вирішено ліквідувати, зросла.

Нацбанк, який надав Фонду гарантування влітку кредит 4,8 мільярдів гривень, наприкінці вересня повідомив про рішення виділити Фонду під майбутні надходження кредит ще на 6 мільярдів гривень.

Крім того у вересні уряд доручив Мінфіну випустити ОВДП на 10,12 мільярдів гривень з терміном обігу до 15 років і відсотковою ставкою доходу на рівні 5% річних для кредитування Фонду гарантування.

Однак реалізація цієї схеми ускладнена за нинішніх норм законодавства, коли уряд може отримати натомість не звичайні, а лише фінансові векселі, механізму випуску яких в країні немає і потребує додаткових фінансових витрат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом