Народний депутат Ірина Фриз (Блок Петра Порошенка, БПП) зареєструвала у Верховній Раді законопроект, яким пропонує ввести кримінальне покарання за заклики до правоохоронців і військових не виконувати накази командування.

Пропоновані зміни до ст. 402 Кримінального кодексу (КК) передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін до трьох років. Якщо заклики до непокори вчинені групою осіб або це спричинило тяжкі наслідки, покарання буде суворішим - від трьох до семи років. А якщо до непокори закликали інші співробітники правоохоронних органів або військовослужбовці - від п'яти до восьми років. В умовах воєнного стану подібні дії загрожують позбавленням волі на термін від восьми до десяти років, пише «Капітал».

У пояснювальній записці законопроекту уточнюється, що його головна мета - ефективна боротьба з гібридною війною проти України. «Найбільша активність щодо закликів до непокори припала на початкову фазу дестабілізації ситуації в Криму, а також у Донецькій і Луганській областях. Саме ці дії дозволили дезорієнтувати частину місцевих правоохоронних органів, захопити органи державної влади, зброю тощо», - сказано в пояснювальній записці.

Автор законопроекту Ірина Фриз, що багато років пропрацювала прес-секретарем Петра Порошенка, розповіла, що положення документа узгоджувалися зі Службою безпеки України. За словами Фриз, у КК вже існує покарання за невиконання наказу, але не врегульована відповідальність людей, які закликають до таких дій.

«Це єдине питання, що було неврегульоване в законодавстві, воно спрямоване проти п'ятої колони і провокаторів, які діють проти національної безпеки», - зазначила вона.

Народний депутат Ігор Мосейчук (Радикальна партія) підозрює, що пропоновані зміни будуть спрямовані проти громадян, що беруть участь в акціях протесту

Комітет з національної безпеки і оборони законопроект ще не розглядав. Сама ж Фриз, яка входить у цей комітет, не виключає, що в текст законопроекту ще можуть бути внесені правки, якщо будуть аргументовані зауваження.

У фракції БПП законопроект підтримують. «Введення такої норми необхідне. У нас досить складна ситуація в країні, а такі заклики ведуть до того, що вона взагалі може вийти з рівноваги. Держава воює, і треба вживати заходів, щоб тримати ситуацію під контролем. І ось цей запропонований захід саме і буде впливати. І насамперед - на дисципліну серед військових», - розповів «Капіталу» народний депутат Юлій Мамчур (БПП), який командував військовою частиною в Криму під час анексії півострова Росією.

Але на відміну від депутатів БПП, соратники по коаліції розкритикували законопроект Фриз. Народний депутат Ігор Мосейчук (Радикальна партія) підозрює, що пропоновані зміни будуть спрямовані проти громадян, які беруть участь в акціях протесту. «Це спроба під новим соусом подати закони від 16 січня. Підозрюю, що дехто при владі все ж далекий від демократії і намагається збільшити свій вплив і зменшити протестні настрої серед людей», - вважає Мосейчук. Як приклад, він наводить останні події у Вінниці, де відбулися бійки між мітингувальниками і силовиками. «Люди зверталися до правоохоронців, тепер їх можуть звинуватити за цією статтею. А законопроект потрібен для залякування громадян, щоб вони не виходили на вулицю», - упевнений Мосійчук.


Народний депутат Тетяна Чорновіл («Народний фронт») також бачить у законопроекті загрозу для учасників акцій протесту. «Я проти прийняття цього законопроекту і буду відстоювати цю позицію на засіданні фракції і комітету», - сказала вона виданню.

Проти законопроекту і її колега по фракції, командир спецбатальйону «Дніпро-1» Юрій Береза».

Підтримує побоювання депутатів і директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, який вважає, що нововведення можуть на практиці використовуватися з іншою, ніж заявляється, метою. «У законопроекті багато загроз для суспільства, тому його потрібно відкликати. Він не виконає тих мотивів, заради яких створюється, а навпаки, може бути використаний для інших неправомірних цілей», - уточнив правозахисник.

Але Фриз виправдовується, що документ буде діяти тільки в сфері захисту територіальної цілісності, державного кордону і суверенітету, тому не може бути застосований до громадянських протестів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

103