Верховна Рада України в першому читанні підтримала внесення змін до закону України про Раду національної безпеки і оборони, який передбачає розширення повноважень даного органу. За відповідне рішення проголосувало 316 народних депутатів, повідомляє кореспондент ForUm'у.

Згідно з текстом документа, після його остаточного затвердження парламентом, РНБО розробляє та розглядає на своїх засідання питання, які згідно з Конституцією і законами України, стратегією національної безпеки України, воєнною доктриною належать до сфери нацбезпеки і оборони, та подає пропозиції Президентові. Крім того, ухвалює рішення щодо невідкладних заходів з вирішення кризових ситуацій, що загрожують нацбезпеці. В попередній редакції така норма відсутня.

Згідно з текстом документа, РНБО координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері нацбезпеки і оборони. Раніше орган здійснював поточний контроль цієї діяльності. Новацією є також координація і контроль діяльності органів виконавчої влади у сфері протидії корупції, забезпечення громадської безпеки і боротьби із злочинністю.

Передбачаються зміни складу РНБО. Згідно з текстом документа, членами РНБО можуть бути керівники інших центральних органів виконавчої влади, а також інші особи, визначені президентом України.

У разі дострокового припинення повноважень президента України виконання обов'язків голови РНБО покладається на спікера парламенту, раніше воно покладалося на прем'єр-міністра.

Зазначимо, нардепи проголосували за скорочену процедуру підготовки до другого читання цього законопроекту. За словами спікера Володимира Гройсмана, депутати повернуться до голосування щодо даного законопроекту вже у вівторок 16 грудня.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57