Інвестиції в Україну зараз фактично на нулі. Про це повідомив колишній міністр економіки України Богдан Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

«Як це не прикро, але потрібно акцентувати увагу, що інвестиційна політика уряду за останній період фактично звелася тільки до позик МВФ, «подачок» Світового банку та інших міжнародних фінансових структур. Можна все списувати на війну. Але війна відбувається на 9% території України, а решта території - 91% потребує розвитку», - зазначив Данилишин.

Він підкреслив, що навіть за офіційними даними, обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України (акціонерного капіталу) на 1 липня 2014 р. становив 50 млрд 021,8 млн дол. (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя), що на 11,9% менше від обсягів інвестицій на початок 2014 р. та з розрахунку на одну особу населення становить 1 164,1 тис. дол.

«У січні-червні 2014 р. в економіку України іноземними інвесторами вкладено 1 млрд 298,0 млн дол. прямих інвестицій. Зменшення капіталу за цей період становить - 8 млрд 065,6 млн дол.(у т.ч. за рахунок курсової різниці - 7 млрд 337,0 млн дол.) Фактично - інвестиції на нулі», - заявив Данилишин, повідомляє «Finance.ua».

На думку екс-міністра економіки України, зменшення загального обсягу залучених прямих іноземних інвестицій станом на 1 липня 2014 р. відбулося, зокрема за рахунок курсової різниці, зменшення в економіку України загального обсягу іноземних інвестицій, у т.ч. з Російської Федерації, а також за рахунок не відображення в загальному обсязі іноземних інвестицій, вкладених інвесторами на території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя.

«Виходячи з наведеного, системними пріоритетами економічної політики в Україні до кінця 2014 р. і в період 2015-2016 рр. повинні стати такі. Перший пріоритет - вирішення проблем з накопиченням державного боргу. Досить брати гроші у МВФ і покривати свої непослідовні дії. Другий пріоритет - підвищення інвестиційної привабливості України», - написав Данилишин.

Він рекомендував українському уряду йти шляхом зниження ставок оподаткування, розширення сфери застосування інвестиційних податкових преференцій, надання державних гарантій, збереження стабільної частки державних інвестицій.

Нагадаємо, за даними Держстату, обсяг внесених з початку інвестування в економіки країн світу прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) на 1 липня 2014 р. становив 6 млрд 491,8 млн дол., що на 1,77% менше від обсягів інвестицій на 1 квітня 2014 р. (6 млрд 608,4 млн дол.).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31