Газове питання буде залишатися невирішеним до тих пір, поки не відбудеться деескалація конфлікту на сході і не вирішаться деякі питання з Кримом. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

«У нас основна проблема і основна задача - це деескалація конфлікту, наявного у відносинах між Росією і Україною. Ця основна проблема тягне за собою всі інші. У нас є ряд невирішених питань. Є конфлікт на сході України, є невирішені питання з Кримським півостровом. До речі, чомусь ніхто досі не порушив питання про правовий статус підприємств, нерухомості, що залишилася в Криму. Тобто всі говорять про анексію і тимчасово окуповану територію, але це як мінімум загублений прибуток, а як максимум на це потрібно пред'явити свої права», - вважає він.

«Доти, доки не будуть врегульовані ці питання, очікувати, що ситуація в газовій сфері стане більш-менш прогнозованою, досить складно», - додав Валентин Землянський.

При цьому експерт зазначив, що доля тристоронніх газових переговорів безпосередньо залежить від врегулювання міждержавних відносин.

«Не варто чекати чудес від газових переговірників. Я вже говорив, що вони можуть бути семи п'ядей у лобі, вони можуть бути геніальними перемовниками в питаннях енергетики, але вони не уповноважені вирішувати питання міждержавних відносин. А ці питання, на жаль, нерозривно пов'язані з газовим», - вважає Землянський.

Як раніше повідомляв ForUm, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив про підготовку проекту для «зимового пакету», який передбачає оплату Україною до кінця 2014 року 3,1 млрд дол. боргу за російський газ. «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. після оплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом