Україна до кінця року виплатить Росії 4,6 млрд дол., включаючи суму боргу за паливо, поставлене у попередні періоди, в обсязі 3,1 млрд дол., а також ще 1,5 млрд дол. як передоплату за близько 4 млрд кубометрів палива, які також можуть бути поставлені до кінця 2014 року. Про це йдеться в прес-релізі Європейської комісії.

«Після семи раундів переговорів сторони за посередництва єврокомісара Гюнтера Еттінгера дійшли до угоди реалізувати пакет домовленостей на загальну суму 4,6 млрд дол. і забезпечити безперебійне постачання газу в Україну і, відповідно, до Європи», - йдеться в прес-релізі, повідомляє «УНІАН».

Коментуючи досягнуті домовленості, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, зокрема, зазначив, що в ході переговорів «економічна логіка перемогла».

«Я радий, що завершення мого перебування на посаді президента Єврокомісії ознаменувалося досягненням успіху й завершенням переговорів між Україною і Росією за всеосяжної підтримки Євросоюзу. Я радий, що у вирішенні боргового спору, а також досягненні проміжної угоди щодо постачання газу в зимовий період, політична відповідальність та економічна логіка перемогли», - цитує Баррозу прес-реліз.

Своєю чергою єврокомісар Еттінгер зазначив, що досягнуті угоди - це не тільки вирішення газового питання, але й «крок у бік деескалації конфлікту між Росією і Україною»

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна узгодили базові умови для відновлення постачань газу до України в зимовий період.

Відповідно до тристороннього протоколу між Україною, ЄС та РФ, ціна на російський газ для України в останньому кварталі цього року має становити 378 доларів за тисячу кубометрів.

Міненерго РФ підтвердило ціну на газ для України в $378 за тисячу кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом