Зниження обсягів транзиту російського газу через Україну — загрозлива тенденція для вітчизняної газотранспортної системи (ГТС). Таку думку ForUm'у висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

«Зниження обсягів транзиту російського газу через Україну вже має наслідки. За найоптимістичнішими прогнозами ми все ж виходимо на точку рентабельності, окупності. Але це досить загрозлива тенденція для ГТС України», - заявив він.

Землянський пояснив, що зниження обсягів транзиту російського газу через Україну - це перекидання обсягів на інші маршрути: Білорусь, Північний потік. «Крім того, в ЄС спостерігається зниження споживання газу», - додав він.

Що ж стосується перспективи збереження або нарощування транзиту у разі стабілізації ситуації в Україні, то, за словами Землянського, це можливо. «Тут, правда, дуже багато «якщо». Якщо не буде прийнято рішення щодо використання Північного потоку на 100%, якщо не почнеться реалізація турецького нового газогону, можливо і збережеться транзит через Україну в нинішніх обсягах», - пояснив експерт.

Нагадаємо, згідно з повідомленням «Укртрансгазу», у січні-листопаді 2014 року транзит російського газу через територію України в країни Європи скоротився порівняно з аналогічним періодом 2013 року на 25% і склав 57,9 млрд. куб. м. При цьому падіння обсягів транзиту газу в листопаді досягло рекордного показника - «мінус» 49,3% до листопада 2013 року. Нагадаємо, що за підсумками 2013 року обсяг газу, який транспортувався через Україну в європейські країни, склав 86,1 млрд. куб. м (на 3,2% більше, ніж за 2012 рік).

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29