Збільшення грошової маси гривні продовжиться до 2015 року. Таку думку висловив ForUm'у економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

«Україна за погодженням з МВФ прийняла рішення надрукувати грошей. Не стільки для фінансування військової кампанії, скільки для оплати газового імпорту і стабільності банківської системи. Загальна сума дозволеної емісії, яка узгоджена з меморандумом з МВФ, становить майже 150 мільярдів гривень на час дії програми. Але український уряд хоче вибрати цю суму саме в цьому році», - зазначив експерт.

«Зокрема, 104 мільярди там - для збільшення статутного капіталу такої структури, як НАК «Нафтогаз України». Наприкінці липня «Нафтогаз» монетизував 42 мільярди гривень. Це поряд з гарячою фазою війни на Донбасі призвело до ситуації у серпні, коли курс з 11,8 (гривень за долар - Ред.) пішов до 14», - пояснив Блінов.

При цьому експерт зазначив, що дія емісії триватиме як мінімум до кінця 2015 року.

«Зараз ця фаза триває. «Нафтогаз» потихеньку викуповує валюту, монетизує цю емісію. Масштаби дії емісії на час дії програми (МВФ - Ред.) до кінця 2015 року - це не 26,9, а 150 мільярдів гривень», - сказав експерт.

Нагадаємо, за даними НБУ, в серпні 2014 року грошова маса збільшилася на 2,9% або на 26,9 млрд. грн. Одночасно з цим зросла і кількість готівкової гривні - за серпень приріст склав 87 млн грн. В цілому ж з початку поточного року обсяги готівкової гривні збільшилися на 21,8%.

Янина Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

290