Майже половина українців вважає матеріальне становище своїх сімей бідним.

Про це, як зазначила у ході прес-конференції кандидат соціологічних наук, молодший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Віталіна Буткалюк, свідчать дані соцопитування «Українське суспільство - 2014. Стан і динаміка змін», проведеного в липні поточного року Інститутом соціології НАН України, передає кореспондент ForUm'у.

За словами Буткалюк, українцям запропонували охарактеризувати матеріальне становище своїх сімей за останні 2-3 місяці, що передували опитуванню.

«Коли населення України запитали, як вони оцінюють матеріальне становище своїх сімей, середнім його оцінили 52,3%, багатим і заможним матеріальне становище своїх сімей сумарно оцінили лише трохи більше 1% респондентів, тобто це показники, які в принципі перебувають у межах статистичної похибки. Жебрацьким становище своїх сімей вважає 6,3%, бідним - майже половина населення - 40,1%», - зазначила вона.

Крім того, за даними соцопитування, грошових коштів вистачає в цілому на життя 40% населення України.

«Часто не мають грошей, іноді і жебракують трохи менше 1% населення, не вистачає продуктів харчування, іноді голодують - 3,3% респондентів, вистачає лише на харчування - 36,7%, вистачає в цілому на життя - 40%, на все необхідне, але не до заощаджень - 16,1%, вистачає на все необхідне і робити заощадження - 3,8% респондентів», - сказала Буткалюк, при цьому додавши, що лише 0,6% респондентів сказали, що живуть у повному достатку.

При цьому вона додала, що необхідно відзначити наявність низьких стандартів життя населення, загалом близько 60% респондентів вистачає в цілому на життя і вистачає на все необхідне, але не до заощаджень.

«Враховуючи те, що наша країна живе (у час - Ред.), коли постійно зростають ціни, тарифи на житлово-комунальні послуги тощо, то ці 60% - потенційні неплатники, потенційно ті люди, у яких рівень життя може в короткий термін істотно знизитися. Вони перебувають у зоні ризику, у них немає запасів, які могли б підтримати сьогоднішнє матеріальне становище хоча б на якийсь час», - резюмувала Буткалюк.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом