В Україні зафіксований негативний показник сальдо зовнішньої торгівлі через проблеми на зовнішніх ринках. Таку думку ForUm'у висловив експерт Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Сергій Кравченко.

«Негативний показник сальдо зовнішньої торгівлі пов'язаний з тим, що російський ринок для України закритий. Спочатку це був певний перехідний період, потім Росспоживнагляд вніс свою лепту. У цей період ще товари проходили, а з вересня РФ закрила ринок для українських товарів», - сказав Кравченко.

До виходу на європейський ринок, за його словами, український виробник ще не готовий, оскільки на переоснащення і сертифікацію необхідний час.

«На європейському ринку величезна конкуренція. Наші стандарти не дозволяють українським товарам там конкурувати. Ми можемо запропонувати тільки сировину: пшениця, соняшникова олія тощо», - пояснив він.

На уточнювальне питання, наскільки втрата 0,3 млрд дол. істотна для України, Кравченко відповів: «У нинішній ситуації для нашої країни це величезна сума. Для нас навіть 100 млн - це величезна сума. У проекті бюджету-2015 (принаймні те, що я бачив), у нас немає захисту навіть соціальних статей. Я не знаю, як будуть приймати цей бюджет, адже економити збираються як раз за рахунок соціальних пільг. За рахунок себе економити не хочуть. Хоча казали, що будуть продавати свої автопарки, але я не бачу, щоб ситуація змінилася і хтось з чиновників став гірше жити. Гірше стали жити підприємці. Малий і середній бізнес перебуває на межі виживання. Подивіться по Києву - скрізь вивіски про оренду приміщень. Це не просто так. Купівельна спроможність українців впала. У наступному році я нічого доброго для малого і середнього бізнесу не прогнозую. Великий бізнес (фінансово-промислові групи), який пройшов у Раду, захищений».

Нагадаємо, що, за даними Держстату, у вересні сальдо зовнішньої торгівлі товарами було від'ємним - мінус 0,337 млрд. дол. Тоді як у попередні 4 місяці воно було позитивним і коливалося в межах 0,308-0,332 млрд. дол.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом