У війні між владою та аграріями настав сумнівний мир. Міністерство фінансів усе-таки підтвердило збереження спеціального режиму оподаткування для сільськогосподарських підприємств, що заробляють менш ніж 20 млн грн на рік, пише «Gazeta.ua».

За останніх 2 місяці Кабмін тричі змінював свою позицію з цього приводу. І щоразу отримував шквал критики на свою адресу. Економічні експерти зазначали, що скасування спеціального режиму оподаткування неминуче призвело б до закриття великої кількості малих та середніх підприємств. А решті, щоб вижити, довелося б ховати свої доходи в тінь.

«Скасування спецрежиму призведе до зниження конкурентоспроможності наших виробників щодо європейських, а це негативно вплине на галузь. В Європі дотації сільськогосподарським виробникам становлять мільярди доларів», - зазначив експерт громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Ілля Несходовський.

Але найгірше те, що у війні з урядом у аграріїв майже не було захисту. За словами аналітика аграрного ринку Андрія Китаєва, це пояснюється тим, що політики переключили свою увагу на Крим та війну на Донбасі.

«Як бачимо, політики активно піаряться на воєнній тематиці. У своїх політичних програмах вони прописують декларативні тези про мир, які реально не можуть вирішити конфлікт. Деякі політики в своїх програмах виділили всього кілька абзаців аграрній галузі, також здебільшого декларативних. Поки тільки одна партія повністю сфокусувалася на аграрній темі - я кажу про нову політсилу «ЗАСТУП», - зауважив Андрій Китаєв.

Експерт зазначає, що політична партія «ЗАСТУП» розробила комплексну програму захисту інтересів аграріїв та розвитку українського села - «За рідну землю!». І днями представила її. Основними пріоритетами політсили, за словами пана Китаєва, є децентралізація влади, проведення земельної реформи, заохочення проживання в селі, податкові канікули для початківців фермерів та просування української продукції на ринки ЄС.

«ЗАСТУП» виступає за продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, мінімізацію дозвільних процедур, удосконалення порядку продажу права оренди земельних ділянок с/г призначення, виведення землекористування з тіньового обігу, вдосконалення ведення Державного земельного кадастру, прийняття Державної цільової програми «Охорона родючості землі», - зазначає заступник голови партії Ірина Синявська.

За словами лідера «ЗАСТУПу» Віри Ульянченко, український агропромисловий комплекс може стати локомотивом, який вивезе вітчизняну економіку з кризи. А село і родюча українська земля, в разі проведення реформ, дадуть потужний імпульс економічному розвитку країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

96