Ціни на цукор виростуть в Україні на 25-27%, повідомили «Вестям» у профільній асоціації.

«Зараз заводи відвантажують продукт за 7,50-8 гривень за кілограм, але ця вартість буде збільшена, за нашими підрахунками, до 9,50-10 грн», - розповів президент асоціації виробників цукру «Укрцукор» Микола Ярчук.

Відповідно в магазинах розцінки повинні піднятися з 12-14 грн/кг до 14,50-17 грн/кг. Сировини в нашій країні вистачає, дефіциту цукрових буряків немає.

«Та й новий урожай, за нашими оцінками, повинен виявитися кращим за попередній на 20%», -запевнив експерт відділу АПК ДП «Держзовнішінформ» Євген Томашевський.

Але через подорожчання палива, без якого не обходиться жодна збиральна, новий буряк коштуватиме вже на 10-15% більше. Втім, ключову роль у зростанні ціни цукру зіграє навіть не це, а збільшення витрат цукрових заводів на газ, який подорожчав для виробників.

«Витрати на газ - це близько 42-45% собівартості цукру», - уточнив Томашевський.

За найоптимістичнішими прогнозами, цукрове подорожчання має розпочатися в жовтні.

Хоча деякі експерти припускають його і раніше. «Ціни будуть рости восени, і думаю, навіть у вересні можуть почати підніматися», - зазначив Володимир Васильович, власник ФОП «Гаркуша», що займається оптовими продажами цукру з заводів Черкаської області.

Раніше проблему з подорожчанням часто вирішували за рахунок імпорту: цукор зарубіжного виробництва нерідко був дешевший за український. «Але через зростання курсу долара зараз такий підхід втрачає сенс. Привозний продукт буде дорожчим. На зовнішньому ринку тонна цукру нині коштує $1000», - повідомив Ярчук.

Навіть якщо долар буде перебувати в рекомендованому Нацбанком коридорі 12,5-13 грн/$, тонна імпортного цукру коштуватиме в Україні 12,5-13 тис. грн, в той час як подорожчання українського - 9,5-10 тис. грн.

Виробники намагаються вирішувати газову проблему: поступово переходять з газу на альтернативні (дешевші) види палива. Але далеко не у всіх є кошти на відповідне переобладнання.

«26 заводів (близько 60 діючих. - Ред.) на сьогодні вже мають можливість спалювати альтернативне паливо, але перехід на нові технології всієї галузі - витратний процес. З точки зору як інвестицій, так і часу»,- сказав Ярчук. За його словами, на переобладнання одного заводу необхідно кілька мільйонів євро.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37