Україні знадобиться набагато більша міжнародна допомога, ніж планувалося раніше, якщо конфлікт на сході не закінчиться найближчими місяцями, заявив учора, 3 вересня, Міжнародний валютний фонд, повідомляє «Капітал».

У своєму першому повному огляді після погодження резервного кредиту на $ 16,7 млрд на початку року МВФ каже, що дві основні загрози, які він передбачав, - посилення конфлікту на сході і відключення газу Росією - матеріалізувалися.

У МВФ також додали: якщо воєнні дії триватимуть у 2015 році, Україні знадобиться додаткове фінансування в розмірі $ 19 млрд для підтримки резервів центрального банку.

«Боюся, це має стати базовим сценарієм МВФ. Початкова програма фонду була побудована на абсолютно нереалістичних припущеннях, - написав Тім Еш, економіст з Standard Bank, у коментарі, розісланому клієнтам. - Основне питання, яке ставлять інвестори, полягає не в тому, чи доведеться Україні реструктуризувати або перепрофілювати своє відношення заборгованості до доходу, а в тому, коли це буде робитися».

Минулого тижня МВФ сказав, що поки Києву вдавалося виконувати більшу частину умов надання нинішньої позики, і схвалив виділення наступного траншу у розмірі $ 1,7 млрд. За словами МВФ, наступний транш, близько $ 2,7 млрд, може надійти в середині грудня, якщо будуть виконані його умови фонду.

На думку фонду, через 12 місяців у Києва буде дефіцит $ 1,1 млрд, який уряд має намір покрити за допомогою випуску держоблігацій наприкінці цього року.

Однак МВФ застеріг, що погіршення ситуації в Донецькій та Луганській областях (на які разом припадає приблизно одна шоста ВВП України) може призвести до більш глибокого спаду, ніж передбачалося раніше.

Згідно зі своїм базовим сценарієм, фонд передбачає скорочення зростання української економіки на 6,5 % (це буде один із найгірших показників у світі). Раніше прогноз становив 5 %. Наступного року зростання становитиме лише 1 % (раніше передбачалося 2 %), навіть якщо війна невдовзі припиниться. Якщо ж протистояння продовжиться цього року, і в 2015-му, економіка скоротиться на 7,3 % цього року і 4,2 % - наступного.

Багато експертів застерігали під час погодження кредиту МВФ, що він ґрунтується на максимально оптимістичних припущеннях, оскільки західні лідери прагнули підтримати новий уряд у Києві. Однак фонд визнав, що Україна зараз бореться з «підвищеною геополітичною напруженістю і поглиблюється економічною кризою».

«Інтенсифікація конфлікту на сході та ескалація газового спору з «Газпромом» - дві ключові загрози, визначені під час розгляду заявки, тепер матеріалізувалися», - сказав МВФ. Це зашкодило «настроям, балансу платіжних потоків, економічній активності й виконанню бюджету» і призвело до відтоку депозитів, вищого від очікуваного, і більшої девальвації гривні.

«Програма критично залежить від припущення, що найближчими місяцями конфлікт почне спадати», - повідомив фонд. Якщо протистояння затягнеться довше, «незначні запаси» України в плані резервів та обслуговування боргів «швидко вичерпаються, що вимагає нової стратегії, включаючи додаткове зовнішнє фінансування».

За словами МВФ, нове керівництво в Києві продемонструвало відданість реформам і працює над планом їх впровадження, незважаючи на конфлікт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29