За дев'ять днів (з 26 серпня по 3 вересня) паливо подорожчало в Україні на 4%, попри зміцнення гривні.

Про це пише газета «Капітал» з посиланням на «Консалтингову компанію А-95».

Так, найбільше ціна бензину марки А-95 піднялася в Луганській - на 6,1 % (до 17,38 грн за літр), Сумській - на 4,4 % (до 16,64 грн) і Кіровоградській - на 4,4 % (до 17,05 грн) областях. Найменш значне підвищення спостерігалося у Донецькій - на 3,3 % (до 17,36 грн) і Миколаївській - на 3,7 % (до 16,99 грн) областях.

Причина подорожчання палива - курсовий стрибок, вважає генеральний директор «Консалтингової компанії А-95» Сергій Куюн. Раніше, 26 серпня, на міжбанку гривня досягла рекордного мінімуму - 14 UAH / USD. Оптовий ринок палива відреагував у той же день: середня вартість тонни бензину марки А-95 збільшилася на 2,48 % (до 21, 35 тис. грн). Тонна бензину марки А-92 підвищилися в ціні на 4,6 % (до 21,47 тис. грн), а дизпалива - на 3,76 % (до 18,07 тис. грн).

Компанії продовжують проводити операції за курсом 14 UAH / USD, вважаючи підвищення курсу гривні штучним і недовгим

Наступного дня, 27 серпня, найбільші національні мережі автозаправок WOG і OKKO збільшили ціни на 35-40 коп. за літр А-95 - до 17,34 грн і 17,39 грн відповідно. Слідом за ними почали міняти цінники й інші роздрібні продавці палива. «Український ринок нафтопродуктів перебуває у великій залежності від світового. За оцінками експертів, на імпорт припадає до 85% палива. Тому валютна нестабільність гривні безпосередньо впливає на динаміку паливних цін», - пояснює генеральний директор компанії «Паралель» (управляє мережею однойменних заправок) Олена Хилієнко. «Всі наші розрахунки з постачальниками відбуваються в твердій валюті», - додає директор департаменту зі зв'язків з громадськістю компанії KLO Антон Фролов.

Оператори могли б згладжувати подібні коливання курсу, якби у них були запаси палива, каже заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. Але гравці не можуть сформувати запаси, тому що відчувають зараз дефіцит оборотних коштів.

З 27 серпня НБУ почав зміцнювати гривню та ціни в крупному опті стали знижуватися, але більшість гравців роздробу вважали за краще не міняти цінники. «Зараз багато компаній проводять операції за курсом 14 UAH / USD - ніхто не вірить в це штучне пониження. Всі розуміють, що це ненадовго», - пояснює Куюн. У той же час Хилієнко наполягає: це не єдина причина, що стримує відкат цін. З 2 вересня НБУ зобов'язав банки зараховувати кошти в гривнях на окремий аналітичний рахунок за три операційні дні до запланованої покупки інвалюти за дорученням клієнтів. «Ми змушені будемо заморожувати кошти на валютних рахунках для купівлі імпортних нафтопродуктів», - підкреслила гендиректор «Паралелі».

Подорожчання палива завжди викликає зниження продажів, але роздрібні продавці поки не готові брати на себе фінансові ризики, пов'язані з курсовими гойдалками. Масовий відкат цін відбудеться тільки після тижня-двох стабільного курсу, стверджує Рябцев.

Згідно з даними Держстату, в Україні (без урахування Севастополя і Криму) працює 6,89 тис. автозаправок. За сім місяців 2014 р. було продано в роздріб 1,5 млн т бензинів, що на 11 % менше відповідного показника 2013 р. Реалізація дизелю просіла тільки на 0,3 % - до 1,05 млн т.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

71