Якщо прийдешня зима буде теплою, то Україна без російського газу може прожити до лютого-березня. Про це кореспондентові Forum'у повідомив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Складно оцінити, чи готова Україна до зими без російського газу. За заявлених Кабміном обмежень (мінус 30% від споживання для промисловості та мінус 10% для населення), якщо зима буде теплою, то вдасться дотягнути до лютого. Таке сильне скорочення споживання для промисловості загрожує наслідками. Я навіть боюся прогнозувати, що у нас буде за підсумками серпня. Якщо порівняти серпень 2014 з минулорічним, то цифри (спаду промислового виробництва - Ред.) будуть страшними», - сказав Марунич.

Експерт нагадав, що металургійна і хімічна промисловості «просто стоять» через таке різке скорочення споживання блакитного палива.

«Ситуація непроста, м'яко кажучи. Але всі сподіваються на теплу зиму. Якщо зима буде холодною - боюся, не вистачить газу до кінця зими. Міністр палива казав, що Україні вистачить газу в разі теплої зими, а це значить, що температура повітря має бути близько нуля градусів. Україна з Кримом за такої температури споживала 150-170 млн кубометрів на добу, без Криму буде 140-160. А за холодної зими, коли було 20 градусів морозу, Україна споживала 300 млн кубометрів газу на добу. Ось і зрозумійте різницю. Якщо два тижні буде мінус 20, то до чого це призведе? Хоча промисловість стоїть. Враховуючи це, Україна може за теплої зими протягнути до лютого-березня, але це складно назвати позитивним чинником. Міністр уже казав, що в разі холодної зими є альтернатива - несанкціонований відбір», - каже він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

84