В Україні за півтора місяця до початку опалювального сезону 2014-2015 рр. проблему відсутності природного газу не вирішити. Таку думку в коментарі Forum'у висловив експерт з питань енергоефективності Святослав Павлюк.

«Проблему відсутності російського газу неможливо вирішити за півтора місяця до опалювального сезону. Є заходи не затратні (зміна поведінки споживача) і хтось щось намагається робити. Але потрібно чітко сегментувати за секторами: промисловість має потребу в газі, бюджетні установи часто перегріті, тому там можна скорочувати споживання, є житлові приміщення, транспорт. Потрібно дивитися на свої можливості в кожному окремому місті», - сказав Павлюк.

Також, експерт зазначив, що в Україні йде дві війни - одна відкрита на сході України, інша - енергетична у тилу.

«Воєнні дії на сході хоч якось просуваються не завдяки гарному міністерству оборони, а завдяки нашим солдатам там. А війна енергетична програється не через керівництво міністерства ЖКГ, а через відсутність «солдатів на місцях». У нас немає адекватних структур управління енергетикою на місцях. Тільки у 10-15% міст є посада менеджера з енергетики». Залатали дірки, але нічого ж не змінилося. Наші будинки споживають втричі більше тепла, ніж мають, порівняно з Європою. Є речі, які неможливо вирішити на рівні однієї квартири. В місцях колективного проживання проблему треба вирішувати колективно. Треба утеплювати будинки, ставити прилади обліку. Це прості речі. У нас дотації в енергетику складають чверть бюджету країни. Це жах, такого немає в жодній країні світу», - пояснює він.

Павлюк вважає, що дотаційні кошти необхідно перетворити в інвестиційні.

«Гроші у нас є. «Нафтогаз» має отримати дотацій на 103 млрд грн. Уявляєте цю цифру? Гроші витрачаються не туди. Потрібно стимулювати енергозбереження, а не велике споживання. За 1,5 місяця можна залатати дірки, закрити щілини у вікнах, але у нас немає іншої альтернативи, крім скорочення споживання. Ми не можемо «нагодувати» будинки, які споживають 260 кВТ на квадратний метр», - каже він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

71