Масові «мінування» в Києві, регулярні затримання міліцією підозрілих осіб та безперервні бойові дії на сході країни цілком можуть бути ланками одного ланцюга. Як вдалося дізнатися Forum'у, найближчим часом мешканцям столиці та інших великих міст варто бути особливо обережними. Не виключено, що у вересні Україну може накрити хвиля ретельно спланованих терористичних актів.

Мабуть, найкраще змалювали ситуацію в Генеральній прокуратурі України, куди ми вирушили насамперед. Адже якщо міліція покликана оперативно реагувати на ту чи іншу проблему, а МНС, у разі необхідності, нівелювати її наслідки, то тут намагаються з допомогою ретельного аналізу побачити картину в цілому.

«Кожна дія завжди чимось мотивована. Як ви думаєте, чому в Києві не минає жодного дня без повідомлень про замінування, які призводять до масової евакуації людей? Тенденція і розвиток усіх цих останніх подій пов'язана з тим, що в Україні готується справжній терористичний акт. Це робиться навмисне, для того щоб у суспільстві була втрачена пильність. Усі ці псевдомінування проводяться навмисне. Адже коли щодня перекриваються станції метро, вокзали, а евакуація торговельних центрів стає звичайним явищем, люди просто перестають боятися і ставляться до того, що відбувається, як до невдалого жарту. Ну а коли люди розслабляються, не дбають про обережність і не чекають нічого поганого, трапляється біда», - розповів Forum'у старший радник юстиції ГПУ Юрій Бойченко.

За його словами, враховуючи те, що з проблемного нині Донецька до Києва всього півдня їзди, зловмисникам нескладно перенести філію пекла в столицю.

Думку чиновника Генпрокуратури повністю поділяють і експерти, які впевнені, що ситуація має змусити людей підійти до питання особистої і загальної безпеки набагато серйозніше.

«Загроза терактів у Києві та інших великих містах цілком реальна. Як би безглуздо це не звучало, люди мають розуміти, що боятися все-таки потрібно. Представники незаконних військових формувань уже не раз погрожували терактами, тому варто бути вкрай пильними. У сформованій ситуації потрібно бути максимально обережними і поставитися до всього серйозно», - підкреслив глава Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта.

Втім, на думку фахівця, біда може прийти не лише зі східного регіону країни. Реалізувати найстрашніший сценарій може і напружене протистояння політичних сил, яке перед виборами в парламент розжариться до краю.

«Ми маємо справу з серйозним протистоянням між представниками певних політичних сил та олігархічних кланів. Кожен із таких опонентів, тією чи іншою мірою, зацікавлений у тому, щоб дестабілізувати обстановку. На превеликий жаль, терористичні акти - один із прийомів, що найчастіше застосовується у світовій практиці. Там, де має місце нестабільна політика, а також конфлікт між правлячими угрупованнями, дійсно варто боятися терактів».

Цікаво, що про цей, прихований від розуміння простих людей, вектор говорять і ті, хто досить непогано розбирається в політичних процесах. Про те, що нинішня ситуація може призвести до страшних наслідків, розповів Forum'у і політолог Володимир Корнілов.

«Якщо раніше розмови про теракти в Києві та інших великих містах України можна було вважати божевіллям, то зараз це може стати реальністю. В цьому напрямі є можливим все що завгодно. Ми постійно чуємо повідомлення про те, що в різних частинах країни затримують тих чи інших підозрілих осіб, чиї дії та набір арсеналу ясно свідчать про підготовку масштабних терористичних актів. Я не виключаю, що напередодні дострокових виборів народних депутатів окремі політичні сили можуть піти на крайні і страшні заходи. Щоб досягти своєї мети і продовжити своє життя при владі, політики готові на багато що. В тому числі і на найбільш відчайдушні дії. Для цих людей мета виправдовує засоби, а будь-які жертви, в тому числі і людські, можуть стати підмогою для політичних успіхів. Коли на кону стоїть влада, таким людям все одно, кого приносити в жертву».

Розуміючи, що реальна терористична небезпека давно вийшла з площини порожніх розмов у кулуарах оборонних відомств, керівники об'єктів масового скупчення людей поволі впроваджують заходи обережності. Так, столичне метро вже переведено в режим підвищеної уваги.

«У зв'язку з підвищеною загрозою Київський метрополітен максимально посилив заходи безпеки. Наприклад, під час масових заходів кількість персоналу на станціях значно збільшується. Крім того, ми досить тісно співпрацюємо з лінійним управлінням міліції. Разом із тим хотілося би попросити пасажирів не створювати паніку і за необхідності чітко дотримуватися інструкцій», - розповів Forum'y перший заступник начальника Київського метрополітену Валерій Гавриленко.


Усвідомлюють масштаби проблеми й готові зустрітися з нею лицем до лиця і правоохоронні органи, які переведені в режим повної бойової готовності. Так, у перших числах вересня МВС посилило охорону всіх в'їздів до столиці - тепер на блокпостах чергують не лише працівники ДАІ, але й бійці батальйону «Київ-1».

Як розповіли в столичному главку міліції, незважаючи на щоденні «перевірки на вошивість», силовики не втрачають пильності. «Міліція готова до такого розвитку подій. На випадок надзвичайних подій у нас відпрацьований і постійно вдосконалюється алгоритм взаємодій з іншими службами. Та й особового складу у нас достатньо - підготовлених фахівців у цій галузі вистачає», - прокоментувала Forum'y начальник Відділу зв'язків з громадськістю Головного управління МВС України в Києві Ольга Білик.


За її словами, нині увага всіх патрулів головним чином акцентована на підозрілих особах, зокрема на людях з великими сумками і пакетами. Міліція проводить ретельну роботу щодо запобігання терористичним актам у великих містах - дільничні постійно обходять свої території, перевіряють за місцем проживання раніше судимих, особливо тих, хто притягувався до відповідальності за незаконне зберігання та використання зброї, вибухівки.

«Основний акцент робиться на оперативну роботу - регулярно моніториться Інтернет, ретельно перевіряються різні соціальні мережі. Крім того, у нас вибудовані хороші відносини з різними організаціями, так чи інакше пов'язаними з цією проблемою. Особисті зв'язки часом допомагають запобігти тій чи іншій події, яка могла б призвести до сумних наслідків. До речі, саме це й допомогло нам затримати злочинців, які планували низку терактів перед Днем Незалежності», - розповіла Білик.

Повідомили в МВС і про те, яким має бути алгоритм дій в разі виявлення підозрілого предмета, що нагадує вибухівку. Тут усе просто - якщо людина виявила щось подібне, в жодному разі не варто самостійно намагатися перевірити правильність своїх підозр. Головна і єдина порада - терміново викликати наряд міліції і намагатися нікого не підпускати до виявленого предмета.

Валентин Цимох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

481