Агресивна реклама вакансій в головному банку країни у соціальних мережах привернула увагу сотень економістів. Чи жарт? Адже можна стати заступником голови монетарної політики і роздавати рефінансування. Занудам можна зайнятися статистикою, а менеджерам від бога - корпоративними та проектними питаннями. Ось тільки, на жаль, господарськими операціями мабуть вже хтось зайнявся - там вакансій немає.

Привертають увагу нескладні вимоги до кандидатів: 10-річний стаж роботи на керівних посадах у банках або міжнародних організаціях, глибоке розуміння процесів, здатність до комунікації та інші якості, котрі складно перевірити. Загалом, таких претендентів на будь-якому українському порталі пошуку роботи можна набрати людей по 100-200 на місце. Шкода, заробітна плата на сайті не розкривається, ймовірно робота в «самому» НБУ - вже достатній аргумент для заповнення та надсилання резюме.

Зарплата в НБУ була традиційно закритою темою, а про механізми її нарахувань розповідали легенди. Екс-голова НБУ Сергій Арбузов, наприклад, отримував зарплату з нарахуваннями в 2012 році всього на 1,7 млн грн. У тодішнього його заступника Ігоря Соркіна, який і сам незабаром став головою НБУ, річна зарплата становила всього 1,5 млн грн. Приблизно ту ж цифру озвучують зараз - близько 100 тис. грн на місяць. Якщо спробувати спрогнозувати доходи на дві-три позиції нижче по ієрархічній драбині, де знаходяться начальники управлінь та директори департаментів, то виходить приблизно 0,5-1 млн грн річної заробітної плати. Для, прямо скажемо, небагатої країни чимало. Однак для приватного банківського ринку - зовсім небагато.

Гіпотетичним кандидатам напевно захочеться зрозуміти, з ким доведеться працювати на одній горизонталі. Сімейний стан, доходи, зрештою, чи не соромно буде машину на парковці поруч поставити. Потрібно все оцінити тверезо. І тут приходить на допомогу розділ сайту "очищення влади". Там все наново призначені, тобто за замовчуванням перспективні і бажані співробітники представлені в алфавітному порядку. Звичайно, їх поки що небагато, але ж з такою потужною рекламою заповнення вакансій - питання найближчих тижнів. Отже, поїхали.

Безумовним лідером серед новачків є Олег Чурій, начальник управління операцій на відкритому ринку. Його дохід у 3,79 млн грн лише трохи поступається доходу в 3,8 млн Валерії Гонтарєвої. А зарплата більш ніж втричі вище, ніж у самого голови! Залишається сподіватися, що Олег Євгенович не буде хвалитися минулими доходами на нарадах. На другому місці з відносно скромним показником 1,4 млн грн за рік Ігор Будник, правда він цілий директор департаменту ризиків, йому можна пробачити. За ним йде ще трійка мільйонерів на керівних позиціях середнього рівня. Як бачимо, люди кидають успішну кар'єру в бізнесі та переходять в держструктуру аж ніяк не за довгою гривнею.

Що ж ними рухає? Класична відповідь, звичайно, це патріотизм. Його важко виміряти, цей фактор можна прийняти на віру.

А взагалі, як говорить китайська мудрість, тільки великі проблеми дають великі можливості. Важко, мабуть, уявити в Україні фінансовий інститут з настільки великими проблемами, як зараз у Національному банку. Ну і звичайно необмеженими можливостями, які незважаючи на стискувану економіку, все ще обчислюються мільярдами гривень.

Епіграф: Втім, не всі нові керівники НБУ були успішними у фінансовому плані, є і колеги, що явно підкачали, яким доведеться надолужувати згаяне. Це насамперед новий володар пенсійного благополуччя кожного нацбанківця Олег Курінний. Він прийшов на зміну Олегу Макаренку, який зараз змагається у епістолярному жанрі з підрозділом комунікацій НБУ на тему якості активів Корпоративного пенсійного фонду НБУ. А також досить несподівана людина-фантом Юрій Кравець, завідувач господарством після автомобільної частини. У нього в 2013 році не було ні сім'ї, ні машини, ні маленького гаража, він не заробив жодної копійки. Складно зрозуміти, який з такого «кришталево чистого» співробітника буде голова господарства з сотнею автомобілів НБУ, оскільки поки триває перевірка, як повідомляє сайт регулятора.

Андрій Іваненко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1943
Теги