Початок грудня — саме час для того, щоб почати складати святкове новорічне меню, купувати подарунки і будувати плани. В цьому році зима вже радує снігом, але передсвятковий настрій, як виявилося, ще не прийшов до українців. ForUm вирішив запитати у киян і гостей столиці, де вони збираються відзначати зимові свята, які подарунки будуть дарувати і скільки готові на них витратити.



«На щастя, я можу дозволити собі витратити відносно велику суму на подарунки для родини. Гроші дарувати не буду, треба купити щось цікаве, але точно не телефони та комп'ютери. Дружині куплю золоту прикрасу, а онукам — одяг і цукерки. Собі ніколи нічого не дарую, якщо дружина подарує щось, то буду з подарунком, а якщо ні, то й так обійдуся», — розповідає Олександр.



37-річна власниця інтернет-магазину Олена вирішила не дати на собі заробити конкурентам. «Ви зіткнулися з непересічною людиною, яка ніколи не святкує свята за столом, тому немає потреби витрачати нечувані суми на їжу. А всі подарунки я купую у своєму інтернет-магазині косметики, і він мені за це ще й платить, так що і прибуток, і подарунки».

Знайти під ялинкою джинси сподівається 43-річна Валерія, вчителька. «У мене дуже приземлені бажання. Сподіваюся, Дід Мороз подарує мені джинси, які я вже три рази міряла з чоловіком в магазині», — сміється жінка.



Любов теж озвучила «дідові Морозу» бажаний подарунок. «Я хочу шубку. Але і сама буду дарувати гарні подарунки, на які збираюся витратити близько 10 тис. грн. Ще не придумала, що подарую дітям, а ось сватам подарую валянки».

Реципієнти у віці від 18 до 25, що зустрілися нам, всі як один говорили, що зустрічатимуть Новий рік із друзями вдома або в спеціально орендованих для цього квартирах і постараються заощадити на меню.



«Зберемося з друзями у мене вдома, бюджет поки не складали, але я думаю, що по 150-200 грн скинемося. Нас буде не менше 15 чоловік, так що вистачить. Святкові страви будемо самі готувати, купимо тільки торт і піцу. Щодо подарунків ніколи не заморочувався, куплю всім шоколадні сувеніри. Я не прихильник дорогих презентів, тому мені було б дуже приємно отримати в подарунок прикольні сувеніри, а краще всього книги, адже вони ніколи не виходять з моди», - зізнається 25-річний менеджер Дмитро.

«У минулому році скидалися з друзями по 800 грн. На ці гроші вдалося зняти величезну квартиру на добу на Борщагівці і накрити такий стіл, що вранці ще пригощали жебраків у метро, — посміхаючись, говорить студент Києво-Могилянської академії Олексій. — А вчора я вже прикинув, що потрібно по тисячі, як мінімум, з людини, щоб повторити минулорічний бенкет. Хоча вихід є — напружимо дівчат з нашої компанії, і вони самі приготують олів'є і оселедець під шубою, мандарин кілограмчиків п'ять купимо і ящик «Радянського», квартиру пошукаємо подешевше».



Схожий сценарій буде і у ще однієї студентки — Марини. «Настрій поки зовсім не святковий, адже попереду ще сесія, а список подарунків не складала, стипендія, самі розумієте, невелика, тому вже два місяці відкладаю на подарунок мамі — дуже дорогий крем. Зустрічати Новий рік будемо з нею удвох вдома, тому обійдемося традиційними стравами — олів'є і котлетами».



Програміст Володимир, який, за його словами, любить дарувати подарунки і дуже не любить їх приймати, готовий витратити на презенти для сім'ї, з якою буде за одним столом пити шампанське під бій курантів, 5-6 тис. грн. У своєму виборі він зупинився на одязі.



Більше любить дарувати подарунки, ніж їх отримувати, і Олена Петрівна. «Дітям буду купувати іграшки, а дорослим куплю сувеніри. Мені матеріальні подарунки не потрібні, хочу спокійно зустріти Новий рік за столом з родичами — це буде найкращим подарунком».



«Я вже потихеньку починаю купувати подарунки. Обожнюю сам процес, тому починаю його задовго до події. Великими фінансами не володію, але це не привід відмовити собі в улюбленому занятті, — каже житомирянка Юлія, яка приїхала до Києва у відрядження. — Знаєте, напевно, справа ще і в тому, що я шалено люблю різного роду сувенірну продукцію: брелоки, магніти, статуетки. Але захаращувати квартиру не хочеться, тому куплені подарунки деякий час розміщуються у мене в серванті або на полицях, а потім плавно переміщаються до друзів. І звичайно ж, всім буду дарувати кондитерські вироби».

Своїми планами радісно ділиться Валентина. «Новий рік для мене став особливим святом два роки тому, коли під бій курантів я відчула себе найщасливішою жінкою в світі — я стала мамою за три години до настання Нового року. Так що це свято ми відзначаємо щороку. Ще з обіду до нас починають приходити друзі і куми, і ми засиджуємося і розходимося вже в новому році. Самі розумієте, всі фінансові вливання в свято припадає робити тільки нам з чоловіком, зате гості дарують дуже багато подарунків. В цьому році всім замовляю милі дрібнички для дому.

Я завжди складаю список продуктів і добре пам'ятаю, що в минулому році ми витратили 4023 грн. А в цьому я, чесно кажучи, боюся навіть думати, у скільки обійдеться свято. Думаю, потрібно буде викласти не менше 7 тис. грн».



А ось 12-річний Гаррі майже півроку економив кишенькові гроші, щоб подарувати батькам «щось хороше», хоча сам поки не може визначитися з бажаним подарунком.



Досі не знає, що дарувати і де святкувати, Олексій, але хлопець уже виділив півтори тисячі гривень для передноворічного шопінгу.

Більшість з тих, чию думку ми намагалися дізнатися, не хотіли розповідати, яку суму готові витратити на подарунки, а побачивши фотоапарат - відразу ж тікали. Ті з опитаних, хто погодився поділитися своїми планами, стверджують, що будуть дарувати одяг, косметичні засоби та солодощі, а самі хотіли б отримати в подарунок не гаджети або гроші, як це було в попередні роки, а сувеніри та книги.

Олена Бабич, фото Юрій Медвідь, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

647