Рішення Національного банку України про обов'язкову конвертацію валютних грошових переказів у гривню є спробою перекласти обов'язок з підтримання курсу на найбідніші верстви населення. Про це йдеться в заяві екс-глави Національного банку України, колишнього в.о. глави Кабінету Міністрів Сергія Арбузова, яку поширила його прес-служба.

На його думку, це рішення не дасть очікуваного ефекту, але стане ударом по мільйонах українців.

«В умовах нестабільного курсу гривні примусова конвертація переказів стане де-факто, додатковим податком, у першу чергу, на гроші заробітчан, які вони пересилають, щоб годувати сім'ї. Можна очікувати, що значна частина коштів просто піде в тінь, не додавши стабільності ні курсу, ні фінансовій системі», - вважає Арбузов.

Він вважає, що у Національного банку та уряду були інші можливості підтримати курс гривні.

«Як і у випадку з фінансуванням бюджетного дефіциту за рахунок введення нових податків і акцизів, ми бачимо вибірковий підхід, коли проблеми держави вирішуються виключно за рахунок населення. Така позиція не робить честь владі, яка обіцяла покінчити із «засиллям олігархів», - сказав Арбузов.

«Українські юридичні особи тільки за перше півріччя поставили більш ніж на 3 млрд доларів товарів і послуг в юрисдикції з низькими ставками податку на прибуток. Це означає, що значна частина цих коштів була виведена в офшори. І продовження такої практики стало можливим завдяки «вихолощеному» закону про трансфертне ціноутворення - одному з перших рішень нової влади. Ним вона добровільно відмовилася від грошей, які могли б підтримати національну валюту», - зазначив він.

За його словами, населення змушують платити за помилки економічного блоку Кабміну.

«Крім різноманітних пільг для великого бізнесу, ми бачимо, як влада фінансує бюджетний дефіцит за рахунок емісії, безконтрольно видає десятки мільярдів гривень рефінансування банкам, розгойдуючи курс власними руками. В таких умовах чергове збільшення фіскального навантаження на населення закономірно викличе обурення, призведе до зростання соціальної напруженості в країні», - підсумував Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39
Теги