Проводити валютні інтервенції Нацбанк і не вміє і не може, тому за 11 місяців минулого року міжнародні резерви впали більш ніж удвічі - з 20,415 млрд дол. до 9,97 млрд дол. Тобто ресурсу для підтримки курсу гривні немає. Про це пише у своїй колонці на «Форбс» колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

«До речі, мабуть, бажання уникнути відповідальності за витрачання ЗВР - одна з причин, з якої керівництво НБУ хоче перекроїти багатостраждальну Конституцію України, - зазначив Арбузов. - Замість скорочення ліквідності комерційних банків і формування дефіциту гривні НБУ продовжує видавати банкам стабілізаційні кредити - насамперед, під повернення гривневих вкладів, а також валютних «по курсу у гривні». І в цьому механізмі криється одна з причин того, що відбувається сьогодні на валютному ринку».

Існування чотирьох курсів обміну валюти (індикативного курсу НБУ, міжбанківського, готівкового та «чорного»), на думку Арбузова, вигідно комерційним банкам, які отримують можливість для спекуляцій при проведенні операцій з клієнтськими коштами. При цьому, як вважає екс-чиновник, навряд чи варто ставити під сумнів, що більшу вигоду від багатьох курсів також має «чорний ринок».

«Чи ділять банкіри цей прибуток з чиновниками Національного банку, що «кришують» чорний ринок валюти і щедро підживлюють ряд фінансових установ стабкредитами? Це питання, напевно, мало бути поставлене голові НБУ Валерії Гонтаревій під час звіту у Верховній Раді», - упевнений Арбузов.

Нинішнє ж зміцнення курсу гривні, на його думку, не повинно вводити нікого в оману.

По-перше, курс на міжбанківському ринку «телефонним правом» всіляко намагаються утримувати підлеглі Гонтаревої перед походом в Раду. По-друге, незалежно від дій Нацбанку, відбувається стабілізація курсу російського рубля, який також серйозно впливає на поведінку учасників валютного ринку в Україні. По-третє, в кінці року активізуються експортери, які реалізують накопичену валюту для виконання зобов'язань перед бюджетом.

Крім того, напередодні новорічних свят продають валюту і громадяни, щоб купити трохи їжі та подарунків. Причому, багато хто купував валюту за вищим курсом, а тепер курс НБУ тимчасово опустив, і люди змушені продавати долари і євро собі в збиток.

«Ось воно справжнє обличчя НБУ, яке заодно з валютними спекулянтами діє - спочатку розігнало паніку, змусивши людей купувати долар по 20-23, потім створило умови для зниження курсу і люди змушені продавати долар на кілька гривень дешевше», - зазначив Арбузов.
Ще одна можлива причина тимчасового зміцнення курсу гривні - інформація, яка просочилася в пресу, про підготовку в надрах НБУ рішення, згідно з яким вся валюта буде продаватися не на міжбанку, а безпосередньо Нацбанку, який в подальшому і буде реалізовувати її на МБКР. Для експортерів, очевидно, що в цьому випадку викуповувати валюту у них будуть за «індикативним» курсом, який сьогодні набагато нижчий за реальний.

Однак всі наведені вище фактори - тимчасові, і не є фундаментальними - а, значить, не ведуть до збільшення припливу валюти в країну. Стабілізувати курс гривні можна тільки з допомогою активних дій НБУ, через проведення жорстких економічних реформ та поліпшення інвестиційного клімату в країні.

«Але на цьому фронті в уряду «реформаторів» - поки без змін. Не виключено, до речі, що пропозиції НБУ про зміни до Конституції - це «пробна куля». Може, далі варто чекати пропозицію від Кабміну - зняти відповідальність уряду за стан економіки і соціальної сфери?» - говорить Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

62
Теги