Значення політики в падінні цін на нафту не варто перебільшувати. Про це, підбиваючи підсумки 2014 року, сказав в інтерв'ю «Незалежній газеті» колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

«Я б не перебільшував значення політики в падінні цін на нафту і тим більше в падінні рубля. Глобальний тренд на зниження цін на сировину почав формуватися ще рік тому, коли стало зрозуміло, що США першими з розвинених країн вийшли зі світової кризи, і почав формуватися тренд на зміцнення долара. А воно завжди супроводжується падінням цін на сировинні товари», - сказав Арбузов.

Він нагадав, що Росія, як один з найбільших світових експортерів енергоресурсів, залежна від ціни на нафту. «Це не секрет. Її валюта реагує на коливання ціни дуже чутливо. Так завжди було, і так буде до тих пір, поки Росія не змінить структуру економіки. Так що падіння курсу рубля - процес закономірний і процес суто економічний», - переконаний він.

«Звичайно, якийсь внесок у нинішню ситуацію зробили і санкції. Але не вирішальний. Вони швидше додали волатильності курсу, нервозності інвесторам, проблем Центробанку Росії і уряду. Тим не менш, незважаючи на панічні настрої серед обивателів і багатьох журналістів, ситуація дуже далека від критичної. Падіння рубля - не кінець світу. У ЦБ РФ достатньо механізмів, що дозволяють поки що тримати цей процес під контролем», - вважає екс-віце-прем'єр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55