До різкого падіння курсу гривні призвів непрофесіоналізм працівників Національного банку та економічного блоку уряду, які в своїй діяльності допустили ряд помилкових рішень. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявив екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.

«Найголовнішою помилкою є публічна заява про випуск ОВДП для рекапіталізації «Нафтогазу» на суму близько 50 млрд грн. Після того, як ця інформація з'явилася у відкритому доступі, курс стрімко почав своє падіння. Як представники бізнесу, так і населення чудово розуміли, до чого призведе ця емісія. Мене дивує не сам факт емісії, а непрофесіоналізм державних чиновників. Ні в якому разі не можна було давати цю інформацію в ЗМІ, а саму емісію необхідно було розтягнути у часі», - зазначив він.

Другою фундаментальною помилкою, за словами експерта, стали дії Нацбанку - коли гривня почала стабілізуватися і зміцнюватися, НБУ вийшов на ринок і почав скуповувати гривню, тим самим давши зрозуміти, що виступає проти її посилення.

Як раніше повідомляв ForUm, 27 серпня Національний банк знизив офіційний курс гривні, що встановлювався ним на 27 серпня, на 23,16 копійки - до 13,8910 гривні за долар.

Валентин Цимох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом