Цього року довго обговорювалося - яким бути святкуванню Дня Незалежності країни. Планували обійтися навіть без концерту - ситуація в країні така, що в зоні проведення антитерористичної операції продовжують гинути люди, та й грошей у бюджеті на масштабні заходи не вистачає. Однак урочистості відбулися - і військовий парад, у тому числі - з демонстрацією техніки, і традиційний «Парад вишиванок», і навіть без пісень і танців не обійшлося.

Ура, парад

Найбільш обговорюваною подією став військовий парад. Участь у ньому взяли перші особи держави - Президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і голова Верховної Ради Олександр Турчинов.



Першими Хрещатиком маршем пройшли військовослужбовці батальйону учасників антитерористичної операції, роти почесної варти. Далі - курсанти Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Національного університету оборони імені Івана Черняховського. Потім - роти окремого полку Президента України, Харківського університету повітряних сил імені Івана Кожедуба, зведеного парадного батальйону військово-морських сил України, Військового інституту телекомунікацій та інформатизації, слухачів Національної академії внутрішніх справ України, Національного університету цивільного захисту, а також прикордонних військ України.

Ведучі параду також зазначили, що на сьогодні понад 300 бійців, що брали участь в антитерористичній операції, відзначені державними нагородами, в тому числі - орденами «За заслуги» та «За мужність».

Далі мешканці та гості столиці мали можливість на власні очі побачити техніку, яку, за словами Порошенка, відразу ж після параду відправили в зону проведення антитерористичної операції.

«Прямо в зону антитерористичної операції проїде колона нової, щойно купленої техніки», - зазначив Порошенко у своїй урочистій промові. Він також заявив, що в 2015-2017 роках на переозброєння і оновлення військової техніки буде виділено понад 40 мільярдів гривень.

Участь у параді взяли всього 145 одиниць техніки, зокрема - бронетранспортери виробництва Кременчуцького автозаводу «КрАЗ Когуар», українські бронетранспортери БТР 3К, розроблений Харківським заводом імені Малишева БТР 4Е, зразки ПЗРК «Голка», протитанкові гармати, реактивні системи залпового вогню «Смерч», зенітно-ракетні комплекси «Оса».



Кияни та гості столиці, які зібралися подивитися урочистий військовий парад, з особливим піднесенням вітали батальйон учасників антитерористичної операції.



Завершився парад музично-хореографічною композицією з символічним подарунком традиційної паляниці українцям від артистів.



«Техніку демонстрували даремно»

Проте ставлення до святкової демонстрації військової сили країни у громадськості неоднозначне. У когось парад викликав приплив патріотичних почуттів, а деякі громадяни дивуються - навіщо було прийнято рішення про таку витрату бюджетних коштів?



Наприклад, продавець з Києва Тетяна поділилася думкою з кореспондентом ForUm'у: «Я вважаю, що на параді можна було обійтися без військової техніки, більш раціонально використовувати кошти, які витратили на те ж паливо. Краще б ці кошти передали нашим солдатам. Не можна сказати, що техніка не справила враження, - це було красиво, викликало гордість за країну, але все одно - це зайва витрата коштів».



Ще більш категорично висловився киянин Олексій: «Я вважаю, що парад не треба було проводити. З тієї причини, що кошти, витрачені на нього, можна було передати в зону АТО, звільняти міста, той же Іловайськ, а не показувати не зрозумій що на Майдані. Сьогодні багато пишуть про те, що там (в зоні АТО. - Ред.) склалася критична ситуація, а ми демонструємо свою політичну незалежність. Могли б пройти святковою колоною з прапорами, транспарантами. Але демонструвати, наскільки ми сильні, - це неактуально».



Вишиванки і прапори як символи єдності країни

Після завершення військового параду публіка рушила в бік іншого святкового заходу, цього разу - традиційної урочистої «ходи вишиванок».

Колона українців, одягнених в гарні вишиті сорочки, пройшла маршем від Контрактової площі до Софійської площі, де була споруджена сцена.

На площі перед Софійським собором представники різних регіонів України розгорнули вишиті національними орнаментами полотна, з'єднавши їх краями по колу. «Таким чином ми демонструємо єдність нашої України», - пояснили учасники цього своєрідного флешмобу.



Центр Києва ряснів від яскравого одягу - більшість присутніх на святкуванні Дня Незалежності одягнули або вишиванку, або одяг, колір якого збігався з кольором Державного прапора. Інші вчинили ще простіше - накинули собі на плечі синьо-жовті полотнища.

«Звичайно, національний одяг - це спосіб показати всьому світу, що ми - українці, що ми любимо свою країну і свою культуру і нікому не віддамо Україну. Нехай нас фотографують, ми спеціально так одяглися», - сказали кореспондентом ForUm'у дві веселі студентки - Марина і Наталія. Дівчата із задоволенням позували фотографам і одна одній.

Охочих сфотографуватися в цей день було багато, в тому числі і на тлі прапорів, встановлених на вулицях. Були і такі ось цікаві україночки з українцем.

Не обійшлося, однак, і без людей в інший традиційному одязі - яке ж свято без прибирання?

Співоча українська душа

Після обіду народ став збиратися біля сцени, встановленої на Софійській площі. Артисти в цей час репетирували. Технічний персонал займався налаштуванням звуку та встановленням обладнання. А кияни і гості столиці тим часом влаштовували концерти прямо на площі - збиралися групками навколо людей, що грають на баяні, і співали хором - в основному народні пісні, дехто навіть танцював.

Про концерти та феєрверки

Ввечері на Софійській площі відбувся концерт. Участь у ньому взяли артисти, які їздили виступати в зону АТО, щоб підтримати моральний дух бійців. Особливо відзначилися в цьому напрямку артисти Національної філармонії. За словами співробітника міністерства культури Юлії, вони провели для військових близько 80 концертів.

Дощ і зовсім не літнє зниження температури позначилися на кількості глядачів - їх було зовсім небагато. Співали тільки про Україну, і бажали українцям лише одного - миру.

«Цей концерт навіть не святковий, а патріотичний», - зазначила киянка Ірина.

А от Роману здалося, що захід вийшло формальним: «Таке враження, що цей концерт «для галочки», і провела його влада самі для себе. Адже потрібно підтримувати моральний дух не гостей столиці, а наших військових. І взагалі - завершувати АТО треба, не відволікаючись. А потім вже можна і відсвяткувати».

«Сьогоднішній захід, присвячений урочистостям з нагоди 23-ї річниці незалежності, можливо, не такий і «причесаний», але він щирий», - сказав після завершення концерту міністр культури Євген Нищук.

А ось феєрверку на Софійській площі не було. Хоч у чомусь влада підтримала народ.

Яніна Ткачук, ФОТО - Максим Требухов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2024