Кабінет міністрів України має намір на десять мільярдів гривень скоротити видатки державного бюджету за рахунок органів управління, контролюючих органів, дотацій на розвиток вугільної галузі та деяких державних програм.

Як повідомив кореспондент Forum'у, про це, презентуючи урядовий варіант секвестру бюджету, повідомив міністр фінансів України Олександр Шлапак.

«Ми вважаємо, що на десять млрд можна скоротити доходи бюджету. Насамперед це стосується органів управління. Ми не бачимо іншого варіанту, крім того, як на 90% скоротити щомісячні видатки на утримання органів державної влади, фактично два місяці органи як центральної, так і територіальної влади працюватимуть без фінансування. На 70% ми пропонуємо скоротити видатки на контролюючі органи, залишивши тільки тих співробітників, які займаються дозвільними операціями, всі інші будуть відправлені у відпустку без збереження заробітної плати», - підкреслив міністр.

При цьому міністр запропонував у рамках економії коштів запровадити мораторій на перевірки бізнесу до кінця 2014 р. і скоротити витрати на інші галузі економіки.

«Також ми пропонуємо зменшити видатки на вугільну галузь, це пов'язано з роботою щодо оптимізації видатків на цю галузь, у тому числі ми зменшимо дотації місцевим бюджетам», - додав Шлапак.

У той же час, за словами міністра, більше двох млрд грн заберуть з інших державних програм.

Міністр пояснив, що заходи економії торкнуться насамперед виробничих галузей, освітньої сфери, спорту, але не торкнуться фінансування армії.

Крім того, за його словами, загальний бюджетний розрив додаткових видатків на сьогодні становить 31 млрд грн, десять млрд з яких уряд має намір компенсувати за рахунок скорочення видатків держбюджету, а 21 млрд - за рахунок збільшення дохідної частини бюджету.

Як повідомляв ForUm, уряд запропонував запровадити мораторій на перевірки бізнесу до кінця 2014 року.

 

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом