Верховна Рада України ухвалила Закон «Про державний бюджет на 2015 рік» (№1000).

Як повідомили Forum'у в прес-службі уряду, цей законопроект підтримали 233 народні депутати.

Представляючи проект закону в парламенті, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що «бюджет дуже далекий від досконалості».

«Тому ми під час ухвалення проекту закону про держбюджет пропонуємо чітку норму про обов'язковий його перегляд у терміни не пізніше 15 лютого наступного року. Ми будемо коригувати його залежно від результатів переговорів з міжнародними фінансовими організаціями», - сказав він.

Також низка статей змінюватиметься залежно від того, як буде скоригована дохідна та видаткова частина і як вдасться домовитися з міжнародними кредиторами».

Прем'єр наголосив, що мета цього закону - фінансування національної безпеки та оборони, на що заплановано «безпрецедентний обсяг» коштів.

«Безпосередньо на безпеку та оборону йде 80 млрд гривень. Додатково 1,8 мільярда гривень, які ми будемо виплачувати всім мобілізованим, призваним до лав Збройних сил, 2,9 мільярда - на інші органи безпеки та оборони. 6 млрд державних гарантій - державним компаніям «Укроборонпрому» для придбання нової військової техніки. Фактично загальний обсяг фінансування видатків на національну безпеку та оборону - 90 млрд гривень», - сказав Яценюк.

Він повідомив, що під час обговорення законопроекту з парламентською коаліцією порушувалося питання доходів державного бюджету від продажу ліцензій на 3G.

Яценюк нагадав, що уряд оголосив відповідний конкурс і закладає в бюджет доходи від продажу цього радіочастотного ресурсу: «Мінімальний обсяг буде 6 млрд гривень. Якщо ми зможемо отримати більше коштів, то вони надходять у статтю, загальний обсяг якої 17 мільярдів гривень - кошти від приватизації».

Ще одне питання, яке обговорювалося з представниками коаліції, - дивіденди від державних компаній. «Прийнято рішення про розподіл дивідендів компанії «Укрнафта», тому ми включаємо у доходи держбюджету загальну суму в розмірі 1,78 мільярда гривень», - пояснив він.

Глава уряду повідомив, що під час внесення змін до закону про держбюджет 15 лютого Кабмін врахує субвенцію Києву у розмірі 1,9 мільярда гривень на виконання зобов'язань за здійсненими запозиченнями.

Крім цього, прийнято рішення спрямувати на добудування лікарні «Охматдит» 500 мільйонів гривень.

Яценюк повідомив, що під час внесення змін до держбюджету уряд також врахує пропозицію коаліції і збільшить фінансування статті з приводу лікування онкохворих дітей та процедури гемодіалізу. Додатково будуть враховані пропозиції з придбання цифрових мамографів та ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва.

Глава уряду наголосив, що з 7 січня Кабінет Міністрів розпочне роботу з міжнародними кредиторами щодо закону про держбюджет.

Нагадаємо, Кабмін вніс проект держбюджету-2015 у Раду вночі 23 грудня з прогнозними дефіцитом 63,67 млрд грн, що на 7,1% нижче, ніж заплановано на поточний рік.

Доходи держбюджету наступного року пропонується збільшити на 25,8% - до 475,24 млрд грн, тоді як витрати - на 19,4%, до 527,194 млрд грн.

У документі наголошується, що згідно з уточненим меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ дефіцит сектору загальнодержавного управління у 2015 році за методологією Фонду не повинен перевищити 3,9% ВВП (67,1 млрд грн).

Документ передбачає отримання 65,4 млрд грн доходів від Нацбанку і 17 млрд грн - фінансування дефіциту за рахунок приватизації. Ще 9,9 млрд грн заплановано заощадити за рахунок реструктуризації портфеля держоблігацій Нацбанку на нові ОВДП терміном до 20 років і ставкою 5% річних.

Граничний розмір держборгу на кінець 2015 року планується на рівні 1,176 трлн грн (68,3% від ВВП), що на 45,7% перевищує запланований рівень на кінець поточного року.

Проект держбюджету-2015 побудований на консервативному сценарії розвитку ситуації, що передбачає падіння реального ВВП на 4,3% за інфляції 13,1%, середньорічного курсу 17 грн/$1 і середньої ціни імпорту газу $345 за 1000 куб. м. Номінальний ВВП очікується в розмірі 1 трлн 720,8 млрд грн.

Обсяг експорту товарів та послуг, за підрахунками уряду, зменшиться на 8,9% - до $59,1 млрд, обсяг імпорту - на 12,8%, до $60,7 млрд.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом