Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому внесений урядом Закон «Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», який передбачає зменшення сплати єдиного соціального внеску з нині чинної ставки 41% до 16,4%.

Як передає УНІАН, за таке рішення проголосувало 267 депутатів за необхідних 226.

Представляючи законопроект, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що зниження ЄСВ - це ризик.

«Але ми сподіваємося на те, що бізнес зрозуміє нашу позицію і почне легалізувати зарплати, - сказав Яценюк. - У тому разі, якщо підприємство збільшує фонд оплати праці на 30%, а зарплата перевищує три мінімальних, та підприємство виконує умови щодо детінізації зарплат, то для такого підприємства ставка ЄСВ становитиме 16,4%, а не 41% як зараз».

При цьому він наголосив, що Кабмін свідомо йде на такий ризик, навіть незважаючи на попередження з боку міжнародних фінансових організацій. Водночас, уряд готовий переглянути цю норму. «Ми все прорахуємо, будуть труднощі в адмініструванні, але це - реальна реформа. І ми сподіваємося на свідомість бізнесу», - сказав Яценюк.

Раніше прем'єр заявляв, що з метою виведення бізнесу з тіні уряд має намір зменшити ставку ЄСВ у 2015 році до 25%, в 2016 - до 20%, а у 2017 - до 15%. Крім цього, в програмі дій уряд задекларував намір об'єднати всі наявні у країні фонди соціального страхування в один фонд, оптимізувати його роботу і заощадити до 600 млн грн на видатки з адміністрування такого фонду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом