Гнучкість курсу робить вітчизняних виробників більш конкурентоспроможними на світовому ринку. Про це заявив в ефірі телеканалу БТБ член наглядової ради Незалежної асоціації банків України Юрій Блащук.

«Наша економіка значно більше відкрита, ніж економіка наших сусідів. Наші експортери - учасники світового ринку, сьогодні продають досить велику частку української продукції. Продавати нашу продукцію при більш ослабленій національній валюті буде значно легше, і це дуже важливо з точки зору багатьох факторів: і платіжного балансу, і зростання промислового виробництва. Як не дивно, у майбутньому це вплине і на стабільність національної валюти», - пояснив фінансист.

Експерт зазначив, що деяке ослаблення національної валюти дозволить багатьом банкам додатково забезпечити адекватність капіталу. «Банки мають у своїх активах валютні кредити, і певне пом'якшення нашої монетарної політики впливає на адекватність капіталу. Сьогодні потрібно планувати, яким чином підтримувати адекватність капіталу в умовах гнучкого курсу», - вважає Блащук.

Він також не виключив можливості підвищення процентної ставки за гривневими депозитами. «Можливо, за гривневими депозитами банки будуть змушені трохи підняти відсоткову ставку на етапі стабілізації, тому що це - адекватний виклик банківського менеджменту на підтримання гривневої ліквідності. Але з точки зору майбутнього періоду, я думаю, що ставки за гривневими депозитами логічно будуть знижуватися», - підкреслив Блащук.

Відповідаючи на запитання про зміну облікової ставки Національного банку, Блащук зазначив, що це - питання часу. «Ми можемо говорити про динаміку облікової ставки, коли побачимо наслідки дій Національного банку щодо стабілізації на валютному ринку. Курс національної валюти має непрямий вплив на внутрішні ціни. Після цього ми подивимося на темпи інфляції в країні», - зазначив Блащук. На думку фінансиста, якщо показники інфляції відповідатимуть значенням, закладеним у держбюджет на поточний рік, серйозної зміни облікової ставки не відбудеться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

106