Під час Майдану з трибуни багато говорили про платіжний баланс, про тяжкий стан економіки України, про зубожіння народу. Хоча за підсумками 11 місяців 2013 року платіжний баланс України мав профіцит (валюти надійшло більше, ніж пішло), а за результатами 11 місяців 2014 року платіжний баланс показав дефіцит 11 млрд дол. (валюти пішло більше, ніж надійшло в Україну).

Про це пише в своєму блозі президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт зазначає: всі розуміють, що профіцит платіжного балансу, коли главою НБУ був Ігор Соркін, а першим віце-прем'єром, відповідальним за економіку Сергій Арбузов, це було звичайне явище, яке мало місце просто тому, що працювала економіка України, хоча тоді не було модно говорити про реформи. Тепер же, коли платіжний баланс має величезний дефіцит, прем'єр Арсеній Яценюк і міністри тільки й говорять про реформи, які зробили «диво» в Україні. Тільки офіційні статистичні дані цього «дива» не помічають, і самі українці також.

На думку Охріменка, дефіцит платіжного балансу - це пряма «заслуга» уряду Арсенія Яценюка і НБУ. Фактично вони розвалили валютний ринок України, і тому немає нічого дивного, що все обвалилося.

Він нагадав: за підсумками 11 місяців 2014 року експорт України впав на 12,6%, і це за девальвації гривні 100%. При цьому виникає запитання, якою ж повинна бути девальвація гривні, щоб нарешті український експорт показав зростання, а не падіння. Не дивно, що за результатами роботи за 11 місяців 2014 року було куплено імпортних товарів (робіт, послуг) на 4,6 млрд дол. більше, ніж продано на експорт.

Незважаючи на всі розмови про «цілющі властивості» девальвації гривні, валюта все одно йде з України.

За підсумками 11 місяців 2014 року українські заробітчани перерахували в Україну валюти на 21% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Частково це пов'язано з проблемами, які є в інших країнах, але частково з небажанням перераховувати гроші в Україну. До того ж пішов процес виходу українців із країни, і гастарбайтери просто виїжджають з України назавжди разом зі своїми сім'ями.

За підсумками 11 місяців 2014 року фінансовий рахунок платіжного балансу зафіксував дефіцит 6,7 млрд дол., а рік тому цей показник мав профіцит 15 млрд дол. Цей показник, підкреслює Олександр Охріменко, як ніхто інший добре показує, чи довіряють Україні закордонні інвестори і самі українці.

«На Майдані багато говорили про небувалий притік зарубіжних інвестицій після перемоги. Але тепер уже всім зрозуміло, що ніяких зарубіжних інвестицій немає, і не очікується, навпаки, інвестори забирають гроші з України. За 11 місяців 2014 року банки віддали нерезидентам 2,6 млрд дол., а бізнес віддав більше 6,7 млрд дол. Борги потрібно віддавати. Тим більше, коли нерезиденти тобі не довіряють і хочуть відразу забрати всі гроші», - пише аналітик.

Цього року також багато говорили про фінансову допомогу уряду України з боку МВФ, Світового банку, ЄС, США. Згідно з платіжним балансом України за 11 місяців 2014 року уряд отримав від усіх міжнародних спонсорів на 2,6 млрд дол. більше, ніж їм віддав за старими кредитами МВФ. При цьому українці забрали з банків готівкової валюти на 2,7 млрд дол. більше, ніж принесли в банк.

Виходить, що все, що уряд України отримав від МВФ, довелося віддати українцям, щоб хоча б частково задовольнити їхнє бажання володіти зеленими папірцями, - підкреслює він. Станом на 1 грудня 2014 року золотовалютні резерви України становили менше 9,9 млрд дол., що на 47% менше, ніж було на 1 грудня 2013 року.

«Але тоді на Майдані говорили, що золотовалютних резервів в Україні мало, зате тепер, коли їх дійсно мало, намагаються про це не згадати. Ось це дійсно справжня «економічна реформа» від уряду Арсенія Яценюка. Менш ніж за рік, його уряд примудрився розвалити те, що українці створювали десятиліттями. Це дійсно великий успіх», - сказав Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

410