Вміти забезпечити ефективний курс гривні - це талант, тут дійсно треба вміти оперувати і золотовалютнми резервами (ЗВР), і грошовою масою, і вартістю грошей на міжбанку, розповів у коментарі MIGnews президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Він нагадав, як у 2010, 2011, 2012 і 2013 роках окремі експерти лякали тим, що Україна втрачає золотовалютні резерви на догоду стабільному курсу долара, кажучи, що контрольований курс гривні - це погано, а девальвація - добре.

«Зараз немає стабільного курсу, але і золотовалютні резерви зменшилися більше, ніж при контрольованому курсі. Але хіба вони це розуміють? Дивно, що ці «крикуни» тепер сидять тихо, а якщо і розповідають, тільки про девальвацію рубля. А девальвацію гривні вони просто «не бачать», - зазначив експерт.

На підтвердження своїх слів Охріменка нагадав, що ЗВР України на початок 2013 року, коли економічний блок в уряді курирував перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, становили $24,6 мільярда, а під кінець - $20,4 мільярда. За рік різниця склала $4,2 мільярда, на тлі 1,6% девальвації гривні (за даними середнього курсу долара на міжбанку).

У той же час дані за цей рік не настільки втішні: Золотовалютні резерви України станом на 1 січня 2014 року становили $20,4 мільярда, а до 1 грудня 2014 року впали до $9,9 мільярда. або на $10,5 мільярда. Девальвація гривні за 11 місяців 2014 року склала 84,8% (за даними середнього курсу долара на міжбанку).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191