Проблема з боргами по зарплатах може тільки посилитися. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив політолог Володимир Цибулько, коментуючи зростання заборгованості по зарплаті.

«Борги по зарплаті відразу ж переходять до зростання заборгованості по оплаті комунальних послуг. І якщо уряд хоче, щоб борги не провисали, він має шукати варіанти вирішення проблеми», - заявив він.

На думку політолога, усі варіанти рішення проблеми з виплатою зарплат дуже неприємні. «Наприклад, борги за минулий рік вдалося погасити за рахунок девальвації гривні. Якщо уряд розраховує на подальшу девальвацію, то це вже катастрофа. Люди і так незадоволені, але терплять, розуміючи - є зовнішня агресія», - пояснив він.

За його словами, погіршити ситуацію можуть бюджетні законодавчі ініціативи.

«Запущена децентралізація. А всі регіони мають різний рівень економічного розвитку. Одні - самодостатні, інші - ні. За умови, що місцеві бюджети повинні будуть утримувати всі медичні та навчальні заклади, може виявитися так, що деякі території - дуже депресивні. Вони почнуть розвалюватися на очах. Знову ж таки, питання: наскільки якісний склад місцевих органів влади, чи достатньо його для цієї реформи», - додав він.

Цибулько також додав, що поки неможливо зрозуміти, як саме уряд збирається компенсувати заборгованості по зарплатах. «Фактично території, на яких ця заборгованість більша, вже приречені на відставання», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом