Національний банк України працюватиме над недопущенням пікових навантажень на валютному ринку. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу заявила директор генерального департаменту кредитно-грошової політики Національного банку України Олена Щербакова.

«У нас велика політизація валютного курсу. Йде оцінка добробуту та якості життя через курс. Хоча особисто мені, як професіоналу і як фінансисту, це ні про що не говорить», - сказала Щербакова.

Вона наголосила, що НБУ своєю політикою не допускатиме пікових навантажень на валютному ринку. «Сьогодні структура ринку така, і становище компаній монопольне, тому є певні контракти в окремі дні, коли бувають великі покупки. І, звичайно, наш ринок не настільки глибокий, щоб витримати ці покупки. І, напевно, така місія центрального банку - виходити і згладжувати їх».

Щербакова також наголосила, що курс має змінюватися. «Він може як опускатися, так і підніматися. Курс повинен бути рухливою категорією. Бізнес за ним слідкуватиме завжди, особливо експортно- та імпортоорієнтовані. Але населення має поступово відходити від спостереження за тим, який курс».

Також вона зазначила, що зберігати заощадження в гривні вигідніше, ніж у валюті, бо ставки за гривневими депозитами вигідніші, ніж за депозитами в іноземній валюті. При цьому вона зазначила, що навіть її заощадження знаходяться тільки в національній валюті: «Пройшовши події 2008 року, пройшовши 2013-2014 роки, я залишаюся в гривневому депозиті, оскільки це економічно вигідніше».

«Курс визначається макроекономічними фундаментальними речами», - акцентувала представник НБУ на тому, що рамок курсу бути не може.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

140