Заклики до всеукраїнського страйку внесуть ще більшу плутанину в уми потенційно протестного електорату. Таку думку висловив політичний експерт Володимир Цибулько.

Аналітик скептично ставиться до загальної протестної мобілізації громадських організацій на Майдані Незалежності, і з ще більшою недовірою оцінює перспективи оголошення всеукраїнського страйку.

«Якщо опозиція готує загальний страйк, то спочатку Порошенко повинен зупинити свої заводи, а Кличко з Тягнибоком закрити свої готелі і ресторани. Ясна річ, що вони цього не зроблять», - говорить Цибулько. Щодо згоди сотні громадських організацій брати участь у загальній мобілізації, експерт вважає, що це знову-таки помилковий крок опозиційних лідерів, який може остаточно їх дискредитувати.

«У чому відмінність громадських організацій від політичних партій? Вони не борються за владу, а домагаються від влади виконання конкретних соціально-економічних вимог. І лідери громадських організацій, які на відміну від політиків добре знають потреби людей і несуть за задоволення цих потреб відповідальність, дуже швидко і чітко навчилися відмежовуватися від політичних технологій. І якщо вони в черговий раз почують на Майдані від де-факто трьох кандидатів у президенти, які конкурують між собою, невиразні політичні гасла, вони швидко згорнуть свою участь у цьому дійстві», - сказав аналітик, додавши, що сто громадських організацій можуть бути представлені і п'ятьма тисячами осіб.

«Справа в тому, що у лідерів опозиції немає підтримки незалежних профспілок, а готувати страйк треба було саме з наведення мостів саме з ними. Але політики на гарматний постріл не підпускали профспілкових лідерів до Майдану. Друга помилка полягає в тому, що жодна з опозиційних сил не є лівою, тоді як інструментарій боротьби за владу опозиція запозичила саме у лівих політичних течій. Це ще більше внесе плутанину в уми їхнього власного електорату. Взагалі, якщо згадати історію, будь-який страйк є інструментом перерозподілу впливу на ринок. Так що Порошенко цілком може розділяти ідеї страйків, щоб, наприклад, монополізувати ринок Вінниці, де у нього найсильніші бізнес-позиції, а «Батьківщина» повернути колишній вплив на ринок Київської області», - вважає Цибулько.

Однак експерт нагадує про те, що останній вдалий страйк стався багато років тому, коли шахтарі, оголосивши всесоюзний страйк, поховали Радянський Союз. Аналітик навів також приклад Леха Валенси, який у 1980 році створив першу у Східній Європі вільну, непідконтрольну державі профспілку - «Солідарність». Як відомо, звільнення Валенси за активну профспілкову діяльність разом з браком продовольства і зростанням цін призвели до страйків, які викликали широку підтримку «Солідарності» в різних шарах суспільства і змусили уряд піти на низку поступок, в тому числі надання робочим права на вільну організацію в профспілки.

«Однак, незважаючи на те, що у 1990 році Валенса після переконливої перемоги на виборах був обраний президентом Польщі у другому турі, набравши 74,25 % голосів, він не зміг впоратися із завданням подолання політичної нестабільності і переходу Польщі до вільної ринкової економіки. У підсумку, в 1995 році Валенса програв вибори Олександру Кваснєвському. Ліва ідеологія зазнала краху», - констатує Цибулько.

Експерт навів ще один з найбільш красномовних прикладів сучасності. «Візьміть Грецію. Лівий уряд шляхом страйків шантажував всю Східну Європу. У результаті, їм вдалося вибити з ЄС гроші, але стан економіки тільки погіршився», - резюмував політичний аналітик.

Цибулько припускає, що українські опозиціонери зазнають чергове фіаско, яке їх повністю дискредитує як політиків. «Трудовий народ не піде у них на поводу, оскільки у народу й опозиціонерів різні цілі. Народ хоче працювати й отримувати гідну зарплату, а політики прагнуть до влади. У результаті, у трудового народу вже відбулося відторгнення невиразних політичних гасел і красивих обіцянок з нульовою реалістичністю», - підсумував експерт.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193