Президент України Віктор Ющенко відзначає, що стратегія державного розвитку повинна формуватися на основі консенсусу.


Про це Глава держави сказав під час зустрічі в Секретаріаті Президента за участю Прем'єр-міністра України Віктора Януковича, голови Верховної Ради України Олександра Мороза, глави Секретаріату Президента Віктора Балоги, секретаря РНБО Віталія Гайдука, лідера фракції СПУ Івана Бокія, лідера фракції «Наша Україна» В’ячеслава Кириленка, лідера фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової, лідера БЮТ Юлії Тимошенко, заступника голови фракції КПУ Валентина Матвєєва.


Ющенко піддав гострій критиці ситуацію в державі як в економічній, соціальній, так і політичній сферах. Він вважає, що в основі політичної кризи в державі лежить, з одного боку, наслідки конституційних змін, прийнятих у 2004 році, а з іншого боку – те, що політики до цих пір не можуть зрозуміти, що сьогодні владу в державі представляють різні політичні сили.


«На жаль, значна частина політичного життя відбувається за принципом взаємного знищення. Це безперспективна політика», - сказав Ющенко. За його словами, «стратегія держави виписується не більшістю, не арифметичним голосуванням у парламенті 226 голосами. Стратегія держави виписується у формі консенсусу». При цьому, додавши, що її (стратегію) необхідно розробляти не під конкретного політика, а на довгі роки. Він також закликав і більшість, і меншість спільно працювати над цією стратегією.


Він вважає, що ворожнеча, конфлікти у ВР зв'язані з тим, що політичним силам не вистачає діалогу.


«У мене створюється враження, що я щодня подаю руку, жодного кривого слова не сказав нікому з вас. Чому я кожного ранку одержую каміння від когось», - сказав Глава держави, відзначивши вкотре на необхідності пошуку розуміння на основі національних пріоритетів, передає «УНІАН».


Крім того, Президент відмітив, що політичні сили можуть знайти розуміння, оскільки їх програми (і антикризової коаліції, і об'єднаної опозиції) співпадають на 80%. Він відмітив, що обидва документи формувалися на базі проекту коаліційної угоди демократичних сил.


Серед основних розбіжностей у цих документах він назвав відношення до ринку землі, до реформи системи охорони здоров'я, до соціального захисту незахищених верств населення, пенсійної реформи, статусу мови, бачення устрою держави, зокрема прагнення окремих політичних сил до федералізму.
Також велику увагу в своєму виступі Ющенко надав необхідності внесення змін до Конституції і формуванню конституційної комісії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

342