Успішна участь України в континентальних проектах, актуальних для Європи, наблизить її до вступу до Євросоюзу. Про це сказав Президент України Віктор Ющенко на зустрічі з членами Ради директорів Чиказької ради з міжнародних відносин, кажучи про пріоритети зовнішньої політики України.

Як повідомляє прес-служба глави держави, за словами Президента, саме активна участь у реалізації програм, які сьогодні найбільше цікавлять Європу, може вплинути на позицію ЄС щодо України. Йдеться, зокрема, про проекти альтернативного енергетичного забезпечення, з яких зараз Україна формує відповідні ініціативи в рамках ГУАМ. Це ж торкається енергетичної політики, сказав Президент, нагадавши, що Україна має план інтеграції в європейську енергетичну систему. За оцінками експертів, цей процес має завершитися протягом двох років.

На переконання Президента, саме такі кроки України «з часом сформують потенціал, необхідний для прийняття політичного рішення» щодо поглиблення євроінтеграційних процесів України. «Україна має стати сильним регіональним гравцем», – підкреслив Ющенко, назвавши таку політику кращим механізмом інтеграції нашої держави не тільки в європейські, а й в євроатлантичні структури.

Президент також відзначив, що, згідно з опитуванням громадян Євросоюзу, більше половини його жителів не заперечують проти вступу нашої країни в ЄС.

Кажучи про євроатлантичні устремління України, Ющенко висловив переконання, що вже у вересні цього року на Саміті Альянсу в Ризі, Україна має шанс бути запрошеною до Плану дій щодо членства, передає «УНІАН».

Торкаючись теми відносин України з Росією, Президент підкреслив, що українська влада робитиме все, щоб вони були дружніми і взаємовигідними, враховуючи традиційне стратегічне партнерство двох держав. «Переконаний, ми стоїмо на шляху формування нової політики у відносинах України і Росії, яка базуватиметься на нових принципах – принципах рівноправності», – сказав Ющенко, визнавши, що ця політика зажадає «постійні політичні зусилля» обох сторін. «Україна розуміє, що, йдучи до Європи, вона не повинна нести з собою проблеми двосторонніх відносин з сусідами», – сказав Президент.

У свою чергу, члени Ради директорів Чиказької ради з міжнародних відносин відзначили, що під час свого візиту до України побачили багато позитивних змін, що свідчать про поглиблення в Україні демократичних перетворень і економічного розвитку. Як сказав президент Ради директорів Маршал Боутон, в США з початку помаранчевої революції уважно стежать за подіями в Україні і підтримують нашу державу на її шляху до європейської інтеграції і затвердження демократичних цінностей.

У зустрічі також взяли участь в.о. міністра економіки Арсеній Яценюк, заступник міністра закордонних справ Володимир Огризко, глава Державного агентства України з інвестицій і інновацій Віктор Івченко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

287