За жовтень 2014 року близько 30% українців не сплатили за житлово-комунальні послуги. Згідно з даними Держкомстату, у жовтні сплачено лише 73,3% виставлених рахунків з оплати ЖКП.

Станом на 1 листопада 2014 року загальна сума заборгованості населення за сплату тарифів ЖКГ становить 11,8 млрд грн, із них близько 5,5 млрд грн - це борги за теплу воду і 2 млрд грн - за природний газ. Середній термін боргів з оплати тарифів ЖКГ становить 4,2 місяця.

З початку року відсоток сплати за послуги ЖКП становив 99,8%, однак, на думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, це відбулося за рахунок попередніх періодів.

«А тепер, коли українці почали отримувати платіжки з новими тарифами за опалення, проблема несплати тарифів стала більш ніж актуальною», - написав у своєму Фейсбуці Охріменко.

«Як і можна було очікувати, за жовтень 2014 року сплата за послуги ЖКГ почала різко зменшуватися», - зазначив він Охріменко, підкресливши, що це тільки початок.

«МВФ вимагає вже з 1 січня 2015 року ще на 60% підняти тарифи на ЖКГ, бо девальвація гривні нівелювала ефект від підвищення тарифів влітку. Навіть у Києві сплата рахунків ЖКГ за жовтень 2014 року становила лише 90% від загальної кількості виставлених рахунків. У регіонах показники ще гірші: Київська область - сплачено лише 65,5%, Кіровоградська область - 64,5%, Черкаська та Чернігівська області - 66%, Сумська область - 62% та Тернопільська область - 60%», - навів дані економіст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

78