Заборгованість по виплаті заробітних плат в Україні буде збільшуватися. Таку думку висловив ForUm'у економічний експерт Олександр Охріменко.

«Борги будуть рости, гасити їх не будуть. Формально буде вважатися, що люди працюють, але реально гроші отримувати не будуть. Така гра в кішки-мишки продовжиться і далі. Ніхто в уряді навіть не буде думати, що робити і як їх погашати. Всі будуть сподіватися на якесь чудо, що, може, з часом девальвація знецінить гроші і тоді борги можна буде просто «пробачити» і не погашати взагалі», - зазначив економіст.

Охріменко нагадав, що така ж ситуація з виплатою зарплат була і в 90-ті роки.

«Було те ж саме. Частина людей формально працювала, але зарплату не платили. І ці борги накопичувалися. Те ж саме буде відбуватися і у нас зараз. Будуть накопичуватися борги, підприємство буде закриватися, а борг по зарплаті буде залишатися», - уточнив експерт.

«У 90-х роках деяким людям зарплату за кілька років так і не заплатили. Під час кризи характерно, що заробітну плату намагаються не платити», - уклав експерт.

Нагадаємо, станом на 1 грудня 2014 року свою зарплату в Україні не отримали майже 390,2 тис. чоловік, що працюють на економічно активних підприємствах (+25,2 тис. чол. до 1 листопада). Середня сума боргу перед одним працівником склала 5023 гривні, минулого місяця вона збільшилася на 93 гривні. Величина боргу по заробітній платі на 1 грудня 2014 року досягла 2,367 млрд грн, що стало найбільшим показником з квітня 2003 року. За січень-листопад борг зріс у 2,9 рази.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60